Къде са парите от Европа?

695
Къде са парите от Европа?

Днес е Денят на Европа и още от сега като че ли властта ще ни кара да се радваме - но как да се зарадваме, когато първата асоциация са изгубените европейски страни.

"Не бих казал, че всички пари от евросредствата са загубени - работи се, инвестира се много сериозно. Усвояването на парите изисква много сериозна мобилизация и концентрация, една ефективна работа. Имаме основания да празнуваме Деня на Европа като страна-членка на ЕС". Това каза министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров и добави, че в условията на криза институциите са длъжни да работят така, че да усвояват тези средства.

Министърът посочи, че през 2005 година по програма ИСПА са договорени 70 млн. евро и са разплатени 30 млн. евро. В момента са договорени близо 400 млн. евро, разплатени са повече от 140 млн. евро. Стартирани са и тръжни процедури за спестените 22 млн. евро. Това означава, че всичките 507 млн. евро ще бъдат реализирани, заяви министърът.


„Основно средствата отиват като получатели до общините, но всъщност адресат сме всички ние в България. Стартът на оперативна програма „Околна среда" е много успешен. До момента са подписани 222 договора на стойност 715 млн. лв. и се очаква одобрение на два големи проекта на стойност 260 млн. лв. Това са средства, които отиват към общините, а оттам и в икономиката", допълни той.

Джевдет Чакъров отрече предложението за приемане на закон за столичните отпадъци да е предизборен ход. Той припомни, че по време на целия мандат на настоящото правителство всички компетентни институции винаги са подпомагали Столична община, защото проблемът е унаследен. Сега се цели трайно решаване на проблема с отпадъците на София. Министърът каза, че сметището в „Суходол" може да работи не повече от година и половина, а за този период няма как да се построи завод за отпадъци. Той заяви, че не иска да допуска отново балиране на отпадъци и търсене на нови сметища, което ще натовари отново бюджета.

Източник: БНТ

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg