Как да гласувате, ако сте на почивка на 11 юли?

1207
Как да гласувате, ако сте на почивка на 11 юли?

© Pixabay

Изборите този път са на 11 юли. Много от нас ще са във ваканция и сигурно се питате каква е възможността да дадете своя глас.

26 юни е крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес. Това на практика означава, че ако сте на море или планина в България в деня на вота и искате да гласувате там, трябва да смените адресната си регистрация през следващите 14 дни, посочва БНТ.

Ако почивката ви в планината или на морето съвпада с деня на предсрочните избори и искате да гласувате там, трябва да подадете заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес до 26 юни. Преди това трябва да сте попълнили и подали адресна карта в съответната община.


"Ако не е собственик на имота, където ще бъде регистриран по настоящ адрес, трябва да представи декларация по образец за съгласие на собственика да бъде регистриран по настоящ адрес. Всъщност, това съгласие, за да сме сигурни, че е дадено от собственика, той трябва да отиде или с вас в общината и да се подпише пред длъжностното лице или другия вариант е с нотариална заверка на тази декларация", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Това изискване ще затрудни управители на хотели, къщи за гости и къмпинги. "Ние имаме доста гости. И няма как с всеки гост да ходя поотделно в общината", каза управителят на къмпинг Елена Пинелова.

За да се регистрират почиващите на съответния адрес, има и друго важно условие - заповед на кмета.

Българите, почиващи в чужбина, гласуват по-лесно от тези на родното ни мореТуристическият бранш очаква първата голяма вълна от почиващи на морето именно около 11 юли

"Адресна регистрация по настоящ или постоянен адрес може да се извърши само на адреси, определени със заповед на кмета на общината", каза началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Повечето гости на къмпинг край Созопол, които прекарват цялото лято там, са решили да гласуват на 11 юли. "Ще гласувам там, където живея. Мисля, че ще е по-лесно за всички", казва Веселина Димова.

"Всичките тези процедури - отписване, записване. Мисля, че ще загубим много повече време, отколкото да отида до София, да гласувам и да се върна", казва Марин Николов.

"Ако все пак сме тук, ще видим какво трябва да направим, за да можем да гласуваме със сигурност", казва Павла Стоянова.

От районната избирателна комисия в Бургас предупреждават, че може да има сериозни проблеми, ако много летуващи поискат да гласуват в областта на 11 юли.

"В Несебър е най-големият курорт на България Слънчев бряг, и ако там се регистрират 40 000 избиратели, тези 40 000 избиратели трябва да бъдат разпределени в 37-те секции на Несебър. Ние няма да можем да ги обслужим. Те няма да могат да гласуват. Да разкрием нови 70 секции", каза председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

Освен това многото гостуващи избиратели ще изкривят вота на хората, които живеят постоянно в областта, твърдят от РИК-Бургас.

"Едно такова гостуване на огромен брой гости избиратели би обезсмислило и преференциалното гласуване", казва председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

От РИК-Бургас се подготвят да се справят с подобни предизвикателства, обясни председателят на комисията.

Българският бизнес

Всичко по темата Предсрочни избори 2021

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg