Как да харчим разумно в условия на рекордна инфлация?

1281
Как да харчим разумно в условия на рекордна инфлация?

Само за 12 месеца цените са скочили с 15%. Защо сме първи по поскъпване, докато сме последни по заплати? Това е темата на днешното издание на bTV "Репортерите". Ето част от обясненията на експертите.

Хранителните продукти поскъпват най-бързо. На някои цената е скочила до два пъти за една година.

"Защо инфлацията в България е висока и се движи по-бързо от ЕС? Посоката, в която трябва да търсим отговора, е все още течащият процес на изравняване на цените в България и ЕС. Макар да не сме доволни от цените тук, трябва да признаем, че за много от стоките и услугите са значително по-ниски от ЕС", смята мениджърът Александър Николов.

Това е само една от вносните причини за инфлацията у нас. Имаме и причини за поскъпването - родно производство.

"Основна вътрешна причина си остава този дисбаланс между увеличаващите се пари в България. Т.е имаме значителни външни инвестиции, увеличаване на цената на недвижимите имоти, имаме не много голямо, но около 10-20% увеличение на доходите на хората, и на всичко това на куп няма увеличена производителност. И парите, които имаме, искаме да ги похарчим, а сме принудени да купуваме по-скъпи вносни стоки с тях и от там инфлацията расте", коментира Александър Божков.

В условия на висока инфлация и спестяването, и животът на кредит придобиват някои особености. Какви са те? Какво можем да направим, за да не изяде инфлацията парите ни? И как така по-високите доходи правят живота ни по-скъп?

Има начин да харчим разумно, в условията на рекордна инфлация.

Супермаркетите са направени така, че като влезете в тях, да започнете да купувате и купувате, докато не напълните и препълните количката. Тук тактиката е пазарувайте по списък. Това ще ви помогне да държите разходите под контрол.

"Аз трябва да ви кажа, че моята жена се увлича в купуването, а аз купувам само това, което е в списъка и по този начин ограничавам разходите", коментира купувач.

Другата печеливша стратегия е да купувате по-качествените, пък макар и по-скъпи стоки. Представете си, че в списъка ви пише един килограм сирене на цена до 8 лева. На щанда виждате сирене за 4 лева и сирене за 8 лева.

"На пръв поглед сиренето изглежда хубаво, както и останалото, което е по-скъпо, но на вкус, на вкусови качества, определено си има разлика", констатира Пламен Петков.

При това положение възниква въпросът кое сирене да си купя: по-евтиното или по-скъпото и по-вкусно?

"Стоката трябва да бъде качествена, за да може да я използвате за това, което сте я купили, като купите нещо с по-ниска цена, то не върши работа и го изхвърляте на боклука", смята купувачът.

Ако изяждате по 100 грама сирене на ден, при цена от 4 лева за килограм, дневната ви дажба ще струва 40 стотинки, а при 8 лева за килограм – 80 стотинки. Ако обаче изхвърлите на боклука половината от евтиното сирене, неговата цена ще се изравни с тази на скъпото. От тук и поговорката, че евтиното излиза скъпо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg