Как да се спасим от телефонни измами? Съветите на полицията

9424
Как да се спасим от телефонни измами? Съветите на полицията

© Pixabay

Не предоставяйте пари и ценности след обаждания от непознати, независимо за кого ви се представят.

Това апелират от полицията в Габрово.

Призивът е във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната. Той цели повишено внимание от страна на гражданите, както и незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда.


Телефонните измамници са изключително изобретателни. Освен старите схеми, прилагани през годините, се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите.

Към момента не са постъпвали сигнали от граждани в област Габрово, станали жертва на телефонна измама, съобщава Darik News.

Полицията предупреждава за нов вид измама, с която се точат банкови сметкиИзвършителите се обаждат по телефона на граждани и се представят за служители на различни търговски банки

Съвети към гражданите:

  • По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.
  • Не се доверявайте на непознати хора
  • Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона
  • Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за ваш роднина, изпаднал в беда; лекар, служител на полицията или на друга институция
  • Ако имате съмнение, че на телефона е наш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането
  • В случай на обаждане, в което някой се представя за ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.
  • Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар - задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
  • Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с вашите близки, за които се твърди, че са пострадали

В случай че получите обаждане и спрямо вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg