Как фалитът на Thomas Cook ще се отрази на България

1209
Как фалитът на Thomas Cook ще се отрази на България

© Pixabay

Правителството на Обединеното кралство и британският орган по гражданско въздухоплаване, който ще поеме управлението на Thomas Cook след фалита, са предприели всички необходими стъпки, така че британките туристи и не само, които са резервирали своята почивка чрез Thomas Cook, да бъдат върнати обратно по домовете си.

Това ще стане за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд „ATOL”, съобщи на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова по повод фалита на един от най-големите световни туроператори.

Министърът уточни, че в България в момента, по данни на посолството, има около 2500 туристи, пристигнали през компанията Thomas Cook, като днес се очаква да бъдат изпълнени два полета в 7 ч. и в 23 ч. от летище Бургас към Обединеното кралство. На единия има може би около 180, на другия около 175 пътника. За утре се планират други два полета Варна и Бургас, допълни Ангелкова.


По информация от правителството на Обединеното кралство и британското посолство задълженията на туристите ще бъдат покрити и те трябва да следят един специален сайт, който ще бъде публикуван и на официалния сайт на Министерството на туризма, така че максимално близо до датата на връщането да търсят информация, за да не се създава излишен хаос, обясни министър Ангелкова, цитирана от bTV.

„Допълнително утре съм свикала среща с всички туроператори и хотелиери, които работят с Thomas Cook, с британското посолство, Комисията за защита на потребителите, всички заинтересовани, за да можем да направим по-ясна сметка, получавайки информация от бизнеса, за това какви биха били последиците по отношение на точния брой туристи и хотелите, които са засегнати”.

Има специална гаранционна форма, която ще бъде разпространена до хотелите. Всички 6 000 хотела, с които оперира „Томас Кук”, ще получат своите плащания, каза още министърът.

Хотелиерите трябва да попълнят специален формуляр.

„Ще съдействаме на всички български хотелиери, които работят с Thomas Cook, и всички, които имат необходимост, за да може, да бъдат попълнени правилно формулярите, така че да бъдат покрити разходите на хотелиерите по отношение на тези туристи”, заяви Николина Ангелкова.

Всички разходи за хотелиерите по отношение на туристите, които са настанени чрез пакетна услуга за пътуване, ще бъде покрита от този фонд чрез този формуляр. Ако има индивидуални казуси, ще бъдат обсъдени допълнително, каза Николина Ангелкова.

"Следим ситуацията непрекъснато, от сутринта сме в контакт с всички – и британското посолство, и Thomas Cook, така че максимално да минимизираме щетите по отношение на пазар „България”.

Този фалит ще доведе до доста сериозни затруднения по отношение на планиранията за Сезон 2020 г., така че предстоят сериозни анализи и разговори за следващия летен туристически сезон и най-вече по отношение на дъщерните туристически компании на Thomas Cook, които оперират и на пазар „Германия”, Франция, Полша и всички други ключови за България. Предстои сериозна работа през идните дни, заяви още Ангелкова.

Тя не отговори на въпроса колко са хотелите у нас, които работят с Thomas Cook, като уточни, че това ще стане ясно утре след срещата.

На въпроса има ли застрашен от фалит голям български туроператор, тя отговори, че не може да потвърди тази информация, но има риск за всички, които работят с Thomas Cook.

Посредникът на Thomas Cook за България е „Астрал Холидейз”, допълни Николина Ангелкова.

По думите й туристите, които Thomas Cook води в България, са между 350 000 и 450 000, като допълнително ще представят информация за всяко едно лято колко туристи от кои пазари през Thomas Cook са посетили страната.

Все още няма информация за блокирани в чужбина български туристи на Thomas Cook, уточни министърът:

„В момента се свързваме и сме изпратили писма до двете големи туроператорски асоциации УФТА (UFTAA)и БАТА, както и до всички други туроператори , за да ни информират, тъй като при нас нямаме такъв регистър, от който веднага да извадим информация колко от туристите, които пътуват в чужбина през туристически пакети, са резервирали през Thomas Cook, и разчитаме на представителите на сектора, за да можем да окажем съдействие”.

Thomas Cook осигуряват доста голяма част от полетите на летищата Бургас и Варна, между 30 и 50% според резервациите, каза още Ангелкова

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg