Как изглежда обновеният археологически резерват Деултум

2899
Как изглежда обновеният археологически резерват Деултум

През уикенда беше открит обновеният археологически резерват Деултум. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, е наречен  „Деултум - врата към загадъчната Странджа”.

В рамките му е обновен сградният фонд на комплекса и прилежащата му инфраструктура, изграден е Лапидариум, подобрен е достъпът за туристи, включително и за хора с увреждания. 

Като част от проекта е създадена също керамична площадка за участие на посетителите в първичната обработка на керамичните фрагменти от археологическите разкопки. Изградени са реставрационна и виртуална зали, изложбени помещения, библиотека с читалня, работилница за моделиране на антични предмети от глина, учебна стая „Антична” и стаи за представяне на биоразнообразието в района Via Pontika.

За подобряване на качеството на цялостния туристически продукт в рамките на проекта са обучени професионални екскурзоводи и аниматори.

Вижте още: Топ 10 на българските морски забележителности

Инвестицията в този проект е 2.7 млн. лв., но не вложената сума е важна, а ефектите, които очакваме да постигнем, – повишаване на броя на туристите до 22.5 хиляди, 40% увеличение на настаняването, повишаване на заетостта, заяви при откриването през уикенда зам.-министър Деница Николова.

Туристическият обект се намира близо до село Дебелт, община Средец. С решение на Министерския съвет от 1988 паметникът на културата е обявен за Национален археологически резерват, а през 2007 получава знак на Европейско културно наследство.

И през настоящия програмен период община Средец ще има възможност да кандидатства за финансиране на туристически обекти, като финансирането ще се осъществява частично като безвъзмездна финансова помощ и нисколихвени кредити. Предвижда се процедурата за финансиране на туристически атракции да бъде открита през м. декември т. г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg