Как изглежда обновеният археологически резерват Деултум

3000
Как изглежда обновеният археологически резерват Деултум

През уикенда беше открит обновеният археологически резерват Деултум. Проектът, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013, е наречен  „Деултум - врата към загадъчната Странджа”.

В рамките му е обновен сградният фонд на комплекса и прилежащата му инфраструктура, изграден е Лапидариум, подобрен е достъпът за туристи, включително и за хора с увреждания. 

Като част от проекта е създадена също керамична площадка за участие на посетителите в първичната обработка на керамичните фрагменти от археологическите разкопки. Изградени са реставрационна и виртуална зали, изложбени помещения, библиотека с читалня, работилница за моделиране на антични предмети от глина, учебна стая „Антична” и стаи за представяне на биоразнообразието в района Via Pontika.

За подобряване на качеството на цялостния туристически продукт в рамките на проекта са обучени професионални екскурзоводи и аниматори.

Вижте още: Топ 10 на българските морски забележителности

Инвестицията в този проект е 2.7 млн. лв., но не вложената сума е важна, а ефектите, които очакваме да постигнем, – повишаване на броя на туристите до 22.5 хиляди, 40% увеличение на настаняването, повишаване на заетостта, заяви при откриването през уикенда зам.-министър Деница Николова.

Туристическият обект се намира близо до село Дебелт, община Средец. С решение на Министерския съвет от 1988 паметникът на културата е обявен за Национален археологически резерват, а през 2007 получава знак на Европейско културно наследство.

И през настоящия програмен период община Средец ще има възможност да кандидатства за финансиране на туристически обекти, като финансирането ще се осъществява частично като безвъзмездна финансова помощ и нисколихвени кредити. Предвижда се процедурата за финансиране на туристически атракции да бъде открита през м. декември т. г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...