Как се променя климатът в България

2980
Как се променя климатът в България

78.9 % от българите смятат, че климатът на Земята се променя, само 6.5 % са на противното мнение. 75.1% са на мнение, че промените в климата за в резултат на човешката дейност, но само 26 % се чувстват отговорни за предотвратяването им. Това показват данни от проучването на Българското училището за политика.

Как се променя климатът в България

В Южна България традиционно мекият климат се изменя в много по-горещ. Увеличава се броят на екстремните климатични въздействия, обясни Константин Иванов от природозащитната организация WWF.

За последните три десетилетия у нас валежите са намалели с 36 % по данни на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Продължителността на зимата е намаляла с почти два месеца, с 40% се е съкратил периодът на снегозадържане. Сняг в равнинните части на страната вече има само за 2-4 седмици.

Последиците от изменението на климата в България водят до загуба на над 10% от българската гора в последните години, седемкратно увеличение на пожарите и над 24 пъти увеличение на изгорелите площи.

Между 1.8 до 3.5 градуса са се повишили средните температури в градовете в България за последните 20 години.

Според НИМХ, климатът в България може да премине в субтропичен до 2050-та година.

Георги Стефанов от Коалиция за климата съобщи, че предстои създаването на междуведомствена работна група, която от своя страна ще бъде автор на нов Закон за климата и климатичните промени у нас. Очаква се проектът на закона да бъде представен в края на годината. Този закон ще постави регулативна рамка върху всяка сфера на дейност, свързана с климата у нас.

От Коалиция за климата поставиха въпроса за по-дългосрочно партньорство с медиите, както е в много страни от ЕС.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg