Как се съвместява работа и дете в България

1786
Как се съвместява работа и дете в България

Гъвкавостта на работното време е от голямо значение за съвместяването на трудовия и семейния живот.

Резултатите от изследване на НСИ показаха, че в България 1.26 млн. души в трудоспособна възраст (15-64 години) се грижат за свои или за други деца на възраст до 14 навършени години. Още 437.6 хил. лица в трудоспособна възраст се грижат за болни, много възрастни, хора с увреждания и други лица на 15 и повече навършени години, нуждаещи се от грижи.

858.4 хил. родители, или 68.0%, съвместяват грижите за децата с изпълнението на трудовите си задължения. 25.6% използват услуги за гледане на деца, като за преобладаващата част от тези лица - 81.0%, продължителността на използваните услуги надхвърля 20 часа седмично.


Броят на икономически неактивните лица, които се грижат за деца на възраст до 14 навършени години, е 304.4 хил., или 24.1%, като по пол този дял е значително по-висок при жените - 33.3%, в сравнение с мъжете - 13.2%. Според резултатите от изследването една четвърт (102.1 хил.) от грижещите се за деца незаети лица биха работили при наличие на подходящи услуги за гледане на деца.

От лицата, грижещи се за възрастни, 59.8% са заети, 8.5% - безработни, а 31.7% са лица извън работната сила.

От общия брой на наетите лица на 15 - 64 навършени години, които се грижат за деца на възраст до 14 навършени години или за възрастни, 91.1% работят при фиксирано начало и край на работното време (определени от работодателя), а само 8.9% имат по-гъвкава форма на работното време.

От наетите, грижещи се за деца или възрастни и работещи на фиксирано работно време, 13.8% посочват, че обикновено имат възможност при необходимост да променят работното си време по семейни причини (вкл. грижи за деца или за възрастни, хора с увреждания, болни), 36.2% могат да направят това по изключение, а 50.0% считат това за невъзможно.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dragon
# 0
04:12 | 18 December 2011
Home run! Great slguigng with that answer!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg