Каква ще бъде цената на този отоплителен сезон?

388
Каква  ще бъде цената на този отоплителен сезон?

Очаква се поскъпване на въглищата с около 10 лв. на тон от следващия месец, съобщиха от дружеството за продажба на горива "Топливо". Цените на твърдите горива на борсите в столицата са съответно 260 лв. на тон за въглищата и 78 лв. на кубичен метър за дървата.

Според потребители на твърди горива за един отоплителен сезон домакинствата, избрали този вид отопление, трябва да се запасят с поне 4 - 5 тона. С една горивна инсталация на въглища или дърва може да се отоплява цялото жилище чрез система от радиатори, посочват специалистите.

Според изчисления на газопреносното дружество "Овергаз", потвърдени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), осреднената цена на електрическата енергия за битови потребители от 1 юли тази година е 0.181 лв. за киловатчас дневна тарифа и 0.111 лв. за киловатчас нощна тарифа, а средната цена на топлинната енергия от топлофикационните дружества е 0.093 лв. за киловатчас. Цената на природния газ за битови потребители е 0.087 лв. за дружествата на "Овергаз", показва ценовата таблица на компанията.

От интернет страницата на "Овергаз" става ясно още, че за газифициране на дома си клиентите могат да избират между разнообразна гама инсталации, работещи на газ. При всички случаи обаче трябва да се инвестира в закупуване на газов или комбиниран котел и водна инсталация с радиатори или в система от газови конвектори, като може да се монтират и бойлер, и готварска печка на газ. Цената на уредите зависи от тяхната мощност и качество.

Ако едно домакинство се отоплява на ток, най-изгодният вариант е да се премине към отопление с климатици, смятат представители на фирмите за монтаж на климатични инсталации. Инверторни климатици от най-висок клас при денонощна работа харчат не повече от 18 лв. на месец, показват изчисленията на фирмите в бранша. Тяхната цена е между 2 200- 2 300 лв.

Инверторните климатици работят при по-ниски температури, с по-висок коефициент на полезно действие и значително по-безшумно в сравнение с климатиците от по-нисък клас, коментира собственик на една от големите фирми в София, оторизирани за монтаж на климатици. В едно жилище е добре да се монтират толкова климатици, колкото са и стаите, които трябва да бъдат отоплявани, съветват специалистите.

В никакъв случай не трябва да се ползва един климатик за отопление на две и повече
помещения като се оставят отворени вратите между тях, защото по този начин уредът не работи коректно и не може да се самоизключи, което е вредно за техниката, отбелязват от фирмите за климатици.

Източник:БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg