Каква тежест има твоят глас при избора на местна власт?

1892
Каква тежест има твоят глас при избора на местна власт?

Гласът ти има най-голяма тежест по време на местните избори. На 27 октомври ще избираме между общо 29 515 кандидати за съветници. Това означава, че на всеки 212 души се пада по един кандидат.

Ако гласуваш с преференция, можеш да избереш и точно този, който е най-близък до разбиранията ти или пък е най-некомпромисният (ако наистина нямаш фаворит).

Преди да избираме местна власт, трябва да сме наясно за какво всъщност отговаря тя. Така ще имаме по-ясна представа как изборите за кмет и общински съветници ще повлияят на всеки от нас.

Една от основните функции на общините е да предоставя местни услуги. През 2007 г. са включвали между 240 и 280 отделни дейности, които можем условно да разделим в две категории:

  • Делегирани от държавата, при които има държавно финансиране в сфери, като здравеопазването, образованието, различни социални услуги и др.

  • Самостоятелно организираните дейности от общините, които са изцяло тяхна отговорност и най-често се финансират от собствените им приходи. Конкретни дейности са сметоизвозване, водоснабдяване и канализация, функциониране на градския транспорт, функциониране на детските градини и общински училища и т.н.

Общините имат и свобода да организират дейности в сътрудничество с частния сектор, неправителствените организации и други заинтересовани страни.

Пример за сътрудничеството с частния сектор са обществените поръчки. Конкретни обществени поръчки на местно ниво могат да са:

  • Доставка на храна в детските градини и общински училища;

  • Доставка на автомобили за нуждите на общинската администрация и тяхното гаранционно обслужване;

  • Извършване на ремонтни дейности на градската инфраструктура и др.

Ето и няколко конкретни примера:

Стипендията на детето ти в училище се определя основно от държавни средствата. Общините имат функции по разпределянето на тези средства за стипендии на учениците, а тяхното управление се отстъпва на училищата.

Храната, която детето яде в училищния стол, зависи от фирмата, на която общината ще възложи да изпълни обществената поръчка за тази дейност.

Това дали ще има линия от градския транспорт с удобен маршрут и разписание, с която да пътува до училище, зависи изцяло от общината.

По данни на Института за пазарна икономика през 2018 г. от всеки 7 лева, похарчени на местно ниво, само 1 е бил генериран от собствените приходи на общините.

Въпреки силната им финансова зависимост от държавния бюджет, от описаното дотук лесно се вижда, че местната власт има правомощията да регулира много аспекти на публичната среда с пряко въздействие върху живота на всеки от нас. Дай своя глас, защото Промяната започва с действие.

Още интересни факти можеш да прочетеш на https://azglasuvam.net/ti-izbirash.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg