Какви са фотоволтаичните системи?

3124
Какви са фотоволтаичните системи?

Фотоволтаичните системи биват три вида - автономни, хибридни и свързани с електрическата мрежа (неавтономни).

Автономни - при тях фотоволтаичната система е единствен източник на електричество (т.нар. "островни съоръжения" или off -grid системи). Като размер варират от система за захранване на ръчни часовници, огради, водни помпи до система за захранване с електричество на цяло жилище.

При тях добивът на слънчевата енергия е съобразен с потребителските нужди. Когато моментното производство на енергия надвишава потреблението на свързаните мощности, се използват акумулаторни батерии за съхранение на електричеството.


Хибридни - обикновено използват фотоволтаичната система като основен генератор на електричество, но разполагат също и с допълнителен генератор, като двигател с вътрешно горене, вятърен или дизелов генератор, който осигурява електричество в случаи на изключително слабо слънцегреене.

Неавтономни централи - тези централи са свързани към електрическата мрежа. Цялата произведена енергия се вкарва в мрежата, тъй като мрежата представлява един консуматор с неограничен капацитет. При малки мощности (до 60-80 кВт) може да се използват мрежи с напрежение 380 волта, при по-високи мощности се използват мрежи с напрежение 20 кило волта. В Германия, например, повечето ФВ системи са свързани с обществената мрежа.

Поради преференциалната изкупна тарифа за соларна енергия в страната цялата произведена слънчева енергия се пренасочва към обществената електрическа мрежа. Прогнозите за следващите 40 години са, че фото волтаичните централи ще осигуряват до 1/3 от енергийните нужди на страната.

Въпреки, че все повече фотоволтаични системи свързани с електрическата мрежа се инсталират в Европа и Северна Америка, очакването е, че в бъдеще автономните соларни системи ще бъдат предпочитани, особено в развиващите се страни.

Малки индивидуални електрически източници, по-известни като домашни соларни системи, могат да осигуряват електричеството за домакински нужди.

„Соларпро" е първата и единствена понастоящем компания в България, която произвежда слънчеви панели. Дружеството е собственост на Каолин (80%), част от Алфа Финанс Холдинг.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg