Какви са икономическите приоритети на България

1377
Какви са икономическите приоритети на България

България дефинира инфраструктурата като основен фактор за икономически растеж. Това стана ясно по време на дискусия по последния работен вариант на Националната програма за реформи на България (2011-2015 г.) в изпълнение на стратегията "Европа 2020", която се състои в Министерския съвет.

„България е от страните, в които има макроикономическа стабилност, -заяви заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева по време на публичното обсъждане. - България е на второ място по дълг и на пето място по бюджетен дефицит и е започнала да прилага и пенсионната реформа, за която Европа толкова говори в момента", заяви тя.

Достигане на 76 % заетост сред населението на възраст 20-64 години до 2020 година е сред националните цели в изпълнение на стратегията „Европа 2020". Тази цел е по-амбициозна от европейската и има две подцели - намаляване на равнището на безработица сред младежите 15-29 г. до 7 % и постигане на заетост сред по-възрастните 55-64 г. от 53 % през 2020 г.

Останалите национални цели са инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в размер на 1.5 % от БВП, 16 % дял на ВЕИ в брутното крайно потребление на енергия и повишаване на енергийната ефективност с 25 % към 2020 г.

Следваща цел е намаляване на живеещите в бедност с 260 000 души, дял на преждевременно напусналите образователната система от 11 % до 2020 г. и дял на 30-34-годишните със завършено висше образование - 36 % до 2020 г.

Нашите цели не са сред най-амбициозните, но отчитат реалността, каза Маринела Петрова от Министерството на финансите, която представи националната програма за реформи в периода 2011-2015 г.

Европейската комисия дефинира пет „тесни места" пред икономическия растеж - публични финанси, финансов сектор, трудов пазар, бизнес среда и административна ефективност, образователни и обучителни системи.

България счита посочените предизвикателства като фактори за устойчив икономически растеж.

Инфраструктурата е припозната като нов фактор за растежа, а финансовият сектор не е пречка пред икономическия растеж.

Прогнозата за ръст на Брутния вътрешен продукт в България е 3.6 на сто за 2011 година, за 2012 година прогнозата е ръст от 4.1 на сто, а за 2013 - 4.4 на сто, казаха експерти от финансовото министерство.

По информация на БТА и Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Г-да продажници
# 0
13:03 | 28 March 2011
Г-да продажници от инвестиционните посредници, бих искал да ви обърна внимание на едно изречение с червени букви от работния вариант на Националната програма за реформи (2011-2015 г.), а именно "Следва да се представи визия за развитието на целия небанков сектор в периода поне до 2015 г. (в текста такава е представена само за пенсионните фондове)". Да оставим на страна какво пише в частта за развитието на небанковия финансов сектор в страната. Питам ви наистина ли вярвахте, че някой ще ви помогне, а особено държавата, в което МФ дори няма дирекция "Капиталов пазар" - конкретно!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg