Каквито са децата днес, такава ще е държавата след 20 г.

707
Каквито са децата днес, такава ще е държавата след 20 г.

Държавната агенция за закрила на детето има особен статут. Тя е предприсъединително условие за членството ни в Европейския съюз, заяви нейният зам.-председател Христо Монов, след представянето на „Наръчник за първоначална помощ на деца попаднали в критична ситуация".

„ЕС изисква закрилата на детето да премине от промяна в законодателството към промяна в манталитета", заяви той. Каквито са децата днес, такава ще е държавата след 20 години, каза Монов. Има политическа воля за съществуването на този орган, в който работят около 70 специалисти, поясни той.

В държавната агенция има 5 регионални звена. Те са във Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Враца. В тях работят по 3-4 специалисти, като целта е при необходимост да помагат на децата в регионите. Принципът, който искат да наложат служителите от ДАЗД в обществото е да се съблюдават интересите на детето. Когато променим манталитета, ще отпадне и нуждата от тази агенция, заяви Христо Монов.

Всяко четвърто дете до 16 години е преживявало кризисно събитие, сочат световните статистики. Ако то не получи своевременна помощ през първите критични 24 часа или след това, е възможно да развие травматичен синдром. Децата под 5 годишна възраст имат чувствителност, като травмите могат да се отразят върху мозъка и тяхното развитие. При всеки критичен случай пораженията са до 20 % върху физиката и в 80 % засягат психиката, заяви психологът Десислава Георгиева.

Липсата на адекватна реакция според нея, може да се отрази върху здравето и качеството на живота на детето в бъдеще. Децата развиват психически травми, ако не им се помогне при катастрофа, насилие и при медицински процедури. Важните думи според психолозите в такива случаи са: „много си добър", „така се прави", „браво на теб" , „обичам те", „умен си".

Дългите траурни дни, както е сега в село Антон, където има 8 дневен траур, са вредни за децата. Връщането към обичайните дейности и смехът на децата показват, че те са запазили психиката си в норма. Психологът Елена Пенчева поясни, че съществува комплексна система за психологическа помощ за подкрепа при трагично събитие през първите 24 часа. Тя е подкрепата на човек да усети грижата за себе си от околните и може да се извършва от обучени специалисти, които не са психолози.

Новият наръчник съдържа съвети към учители и родители и до седмица ще бъде качен на електронната страница на министерство на образованието.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg