Какво може да се очаква в икономиката през 2011 г.

1120
Какво може да се очаква в икономиката през 2011 г.

Икономически растеж на българската икономика през 2011 г. е напълно възможен, показват прогнозите на рейтинговата агенция Fitch. Според експертите от агенцията България ще започне да се възстановява след кризата и икономиката ще отбележи ръст, който дори е възможно да се доближи до развитите страни. Рейтинговата агенция подкрепя очакванията на правителството за подобряване на икономическата обстановка в страната, като прогнозира растеж от 2.5 на сто. Ще припомним, че българското правителство е заложило ръст на БВП за следващата година от 3.6 процента.

България отчита едно от най-големите постижения в ръста на производителността по време на криза. Това се казва в доклад на ЕК от края на месец ноември. Той обобщава резултатите от конкурентноспособността на икономиките в 27-те страни, членки на ЕС. Брюксел критикува страната ни по този показател, като в доклада се отбелязва, че България трябва да предприеме сериозни стъпки в реализацията на структурните реформи, за да може бизнесът да стане по-конкурентен на европейските и световни пазари.

Освен това българската индустрия е по-енергоемка в сравнение с останалите страни от общността, което налага допълнителни усилия за преодоляване на тази слабост. Повишаването на енергийната ефективност във всички сфери на икономиката и развитието на инфраструктурата са изключително важни за страната ни.

ЕК препоръчва на България да намали обема и влиянието на бюрократичната машина, което ще облекчи бизнеса и гражданите. Насърчаване на иновациите е друга тема, засегната в доклада - иновациите в промишления сектор са под средното ниво за ЕС.

Що се отнася до макрорамката и до бюджетните приходи и разходи, Брюксел е по-консервативен от българското правителство и от агенция Fitch. Прогнозите на ЕК за България са, че страната ще остане в рецесия до края на тази година, като спадът на БВП ще бъде от порядъка на 0.1 процента. Ще припомним, че прогнозите на българското правителство са за растеж, и то от 0.7 на сто.

Доста по-оптимистичен е бюджетът за следващата година през погледа на българските финансисти. Според тях икономиката ни ще тръгне нагоре и ще отбележи ръст от 3.6 на сто, докато Брюксел вижда този растеж в рамките на 2.6 процента.

По темата за дефицита в държавния бюджет обаче прогнозите и на трите институции са сходни. Както българското правителство, така и ЕК и агенция Fitch смятат, че дупката в държавната хазна за следващата година няма да надхвърли бариерата от три процента, поставена от еврофинансистите.

Централна и Източна Европа ще се представят по-добре от развитите западни икономики, тъй като тези страни платиха по-висока цена на кризата. Това показват прогнозите на агенцията за кредитен рейтинг Moody's. България все още се оттласква от дъното и е сред най-слабите страни в региона, но за сметка на това печели като отличник в публичните финанси и ниския външен дълг. Точно тези факти дават основание на агенцията да даде позитивна перспектива за развитие на страната за разлика от останалите страни в региона.

Европейската банка за възстановяване и развитие, Международният валутен фонд и Световната банка залагат на положителен растеж за българската икономика за следващата година в рамките на 2.4 - 2.5 процента. Анализаторите са единодушни, че причината за възстановяването на българската икономика след тежката рецесия се дължи основно на повишеното външно търсене и увеличения експорт на България за западноевропейските пазари.


Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

River
# 0
12:12 | 17 December 2011
You have shed a ray of susnihne into the forum. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg