Какво очакват управителите на местата за настаняване у нас?

326
Какво очакват управителите на местата за настаняване у нас?

През май 2020 г. Националният статистически институт продължи провеждането на месечното анкетно проучване сред управителите на местата за настаняване с цел събиране на точна и навременна информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемиологична обстановка в страната.

При създалата се ситуация през април 49.1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62.9% от тях имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 46.7% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 37.2% от ръководителите са предприели като мярка „неплатен отпуск“, следвана от „освобождаване/съкращаване“ - 36.8%, и „платен отпуск“ - 31.7%.


От мярката „60/40“ са се възползвали 19.8% от мениджърите, като 10.8% от тях са приложили „дистанционна форма на работа“ или „намаляване на възнагражденията на персонала“.

През април по-голяма част от управителите (82.3%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 16.5% от тях посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 40.8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат „до 50%“ от разходите за дейността със собствени средства, 16.0% от тях - „до 100%“, а 42.0% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата активност на мястото за настаняване в краткосрочен план през април 56.6% от ръководителите смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 24.3% очакват временно да преустановят дейността си, а 13.5% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение. Едва 3.4% прогнозират да я прекратят.

В периода от 7 до 22 май Националният статистически институт проведе кратко бизнес изследване „Места за настаняване“. Целта на изследването е да предостави на обществото информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемиологична обстановка в страната, свързани с COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.

В анкетното изследване „Места за настаняване“ са включени 1 725 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла, които са функционирали през април 2020 година.

Участието в изследването е доброволно, като в периода от 7 до 22 май беше предоставена информация от 786 места за настаняване (45.6% от анкетираните).

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg