Какво се случи в България през март 2010 г.

1877
Какво се случи в България през март 2010 г.

В продължение на 12 дни, екипът на Profit.bg ще Ви представи най-важните събития в страната ни през месеците от изминаващата година.

Ето и какви бяха по-важните събития и новини от страната през месец март:

- От 1 март основният лихвен процент в страната намаля до 0.18 пр. п, което беше девето поредно понижение и нов исторически минимум на лихвата.

- В същото време банковата система реализира положителен финансов резултат към февруари в размер на 32 млн. лв.

- Също от статистиката на БНБ стана ясно, че спестяванията на граждани и домакинства надхвърлят 25 млрд. лв. В края на януари те са 25.21 млрд. лв., като спрямо месец по-рано повишението е от 381 млн. лв.

- Международната рейтингова агенция Fitch Ratings пък присъди на Българска банка за развитие (ББР) дългосрочен кредитен рейтинг в чуждестранна валута ВВВ- с негативна перспектива.

- Също през март кабинетът удължи споразумението си със Standard & Poor`s до края на 2011 г. Тя ще е единствената от трите световни агенции, които ще определят държавния рейтинг на страната до тази дата.

- В сектора на застраховането стана ясно, че към края на февруари общо 284 застрахователите от държави членки на ЕС са уведомили КФН, че желаят да извършват застрахователна дейност на територията на Република България.

- На политическата сцена във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница, направени в телевизионно предаване на 1 март, президентът Георги Първанов настоя министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка.

- Парламентарната комисия за борба с корупцията единодушно реши да започне процедура за проверка за конфликт на интереси на лидера на ДПС Ахмед Доган. Проверката ще се извърши на основата на фактите, които до този момент са изложени в публичното пространство при договора за изграждане на каскадата "Цанков камък".

- Софийски градски съд призна бившия изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" Асен Друмев за виновен, че е сключил сделки, с които е ощетил фонда, както и че е злоупотребил със средства по програма САПАРД като го лиши от свобода за 4 години.

- В същата насока Бойко Борисов предупреди: Следващите седмици ще видите, че сме безкомпромисни и срещу хората, които са на власт.

- През март 2010 г. бизнес анкетите на НСИ отчетоха понижение на равнището на общия показател на бизнес климата с 0.9 пункта в сравнение с февруари.

- 61% от българите посочиха, че през последната година жизненият им стандарт се е влошил. Едва 5% са онези, които твърдят, че живеят по-добре - това са главно столичани и висшисти.

- Равнището на безработица през месец февруари 2010 г. е 10.26% или с 0.36 процентни пункта по-високо от месец януари.

- Главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Левон Хампарцумян, заяви, че при положение, че макросредата се подобрява у нас може да се очаква понижение на лихвите, както по кредитите, така и по депозитите.

- От обявената стратегия на Българска фондова борса до 2012 г. стана ясно, че ръководството на борсата ще се стреми към повишаване на корпоративното управление на емитентите, както и към евентуално преобразуване на оператора в публична компания.

- Също през март стана ясно, че 143 емитента дължат близо 170 хил. лв. на Българска фондова борса. Задължението към борсовия оператор е натрупано в резултат на неплатените годишни такси за поддържане на емисиите им на БФБ за 2010 г.

- Що се отнася до месечното изменение на индексите през март, всички индикатори затвориха сесията на нива по-ниски в сравнение с месец по-рано. Най-сериозен е спадът при BG REIT (-3.11%), SOFIX (-0.55%), BG TR30 (-0.54%) и BG 40 (-0.44%). Осем от 20-те компании, включени в изчислението на SOFIX, приключиха първото тримесечие на 2010 г. с повишения, спрямо края на 2009 г., сочат данни на Profit.bg.

- Преките инвестиции в страната за януари 2010 г. възлизат на 52.9 млн. евро (0.2% от БВП), при 391.7 млн. евро (1.2% от БВП) за януари 2009 г., което представлява спад от 86.5 на сто за година. За януари 2010 г. текущата сметка има дефицит в размер на 242.3 млн. евро (0.7% от БВП), при дефицит от 552.5 млн. евро (1.6% от БВП) за януари 2009 г.

- Министерството на финансите пласира ДЦК за 35 млн. лв., а Бойко Борисов обяви, че фискалният резерв е 6.5 млрд. лв. и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата.

- През месец март правителството се отказа да вдига данък добавена стойност, както и да кандидатства за приемане на страната в Европейския валутен механизъм (ЕRМ II). Здравната вноска остана непроменена - 8%. Многообсъжданите анти-кризисни мерки на правителство най-накрая бяха изпратени и обсъдени с браншовите организации и синдикатите.

- Бюджетен дефицит до 1.8% няма да въздейства негативно върху икономиката, е станало ясно в преговорите с МВФ, според финансовият министър Симеон Дянков. Всяко ниво над 2.5% на дефицита значително повишава финансовата нестабилност на страната ни и може да има негативни последствия, са казали от фонда.

- Европейската комисия призова България да води "строга" фискална политика.

- Най-скъпият имот, продаван в момента у нас, е къща за 3.5 млн. евро, заявиха за Profit.bg от Unique Estates.

- Проучване на Ernst&Young пък показа, че в региона на Югоизточна Европа България заема трето място по атрактивност след Хърватска (N 1 за 40% от респондентите) и Румъния (39%). България (34%) е непосредствено следвана от Сърбия с нейните 33%.

- Италианската енергийна компания обяви Enel, че планира да продаде българската ТЕЦ "Енел Марица изток 3", на която е мажоритарен собственик.

- Системата за новите документи за самоличност прегря в първия си ден, а според Евростат България има най-лошо управление на отпадъците в ЕС

- Осем компании кандидатстват в търга за надзор на строителството на отсечката от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия".Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg