Какво ще прави правителството в следващите 100 дни?

813
Какво ще прави правителството в следващите 100 дни?

Първите сто дни на правителството са вече факт. „Нека да говорим за следващите сто дни и за това какво ще правим", коментира Симеон Дянков, финансов министър и вицепремиер на страната, по време на срещата на КРИБ в Шератон.

„Страната ни е с най-благоприятната за бизнеса данъчна политика не само в региона, но и в ЕС" коментира Дянков. „Ние не само, че не говорим за увеличаване на данъците в тежките условия на криза, но мислим и за тяхното намаляване", допълни той.

В следващите 100 дни ще се говори и обсъжда намаляването на ДДС и създаването на Златен регистър за ДДС, където ще влизат добрите фирми. За фирмите от този регистър ще бъде намален срокът за възстановяване на ДДС до седмица. Това обаче, най-вероятно няма да стане през следващата година, според Дянков.

Цел номер едно пред правителството ще е поддържане на балансиран бюджет. През октомври той е такъв, което е едно сериозно постижение въз основа на наследството от предходното правителство. Към края на юли бюджетният дефицит е в размер на 384 млн. лева, поради големите харчове в предходните два месеца.

„Борбата е ден за ден, седмица за седмица", коментира Дянков.

Другите направления, в които правителството работи и е работило са:

Борба със сивата икономика

Реорганизацията на Агенция Митници и Агенцията по приходите е факт, който повиши значително приходите в хазната. Само за последния месец съвместно с НАП и МВР са били проведени 150 успешни акции за задържане на незаконен внос.

Реформа на държавната администрация

Правителството вече закри 2 ненужни министерства с раздути бюджети и получи предложения от всички министерства до 1 ноември за намаляване на разходите им с 15%. Следващата стъпка е по-важна и тя ще е свързана с функционални реформи, закриване на ненужни звена и съсредоточване на усилията към важни такива, коментира Дянков.

Управление на държавната собственост

До голяма степен държавата се отнася с безхаберие към своите значителни по размер активи. Освен, че те могат да носят приходи в хазната, трябва да се направи така, че да не се пречи на реалния бизнес. Може да се прибегне и към сформиране на Агенция за държавната собственост, където да се прехвърли собствеността и миноритарните пакети от отделни дружества от министерствата.

Прозрачност на тръжните договори

В тази насока има да се работи много, като е необходима и промяна в законодателната област. Към момента Сметната палата няма достъп до договори и приватизационни процедури, в което няма никаква логика.

Законът за обществените поръчки

В голяма степен той е изготвен така, че само една фирма да е финалист при подобни поръчки, което ограничава възможностите на много средни и малки фирми да получават поръчки и в тази насока са необходими промени.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол

Особено по отношение на на втората има редица забележки. Дейността й до момента е почти нулева, като е необходима тотална реорганизация, която може да включва закриването й и вливането на нейните функции в друга структура.

Финансиране на инфраструктурни проекти

Правителството разбира, че това е един от най-наболелите за обществото проблеми, коментира Дянков. В тази насока трябва да се работи много, защото това е една от сферите, които могат да съдействат излизане от кризата на страната ни.

Здравната реформа

Липсата на такава през последните 10-20 години, създават условия за много действия в тази насока. Здравната система трябва да се направи да е по-ефективна и да работи в полза на обществото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg