Какво си казаха Бойко Борисов и премиерът на Япония?

973
Какво си казаха Бойко Борисов и премиерът на Япония?

© Facebook

Премиерът Бойко Борисов заяви пред медиите, че България ще положи цялата си воля и усърдие за ускоряване на процеса в ЕС по време на българското председателство за приключване на преговорите между ЕС и Япония, защото, по думите на Борисов, това е изключително важно за бизнеса и на България. Премиерът каза това на пресконференция в МС след среща с премиера на Япония Шиндзо Абе, който е на официално посещение в България, информира БТА.

Шиндзо Абе заяви, че е добре да се засилят икономическите отношения между двете държави и съобщи, че с одобрението на българския премиер и след среща с деловите среди на Япония, които са в състава на официалната делегация, е било решено да бъде стартиран японски бизнес форум и изрази желание това да се превърне във възможност за по-нататъшно навлизането на японски компании в България. Ще бъде създаден и съвместен изпълнителен комитет за сътрудничество в културата, науката и технологиите. 

Борисов информира, че на срещата между деловите среди са били обсъдени възможностите за сътрудничество в електрониката, автомобилостроенето, туризма, културата, селското стопанство. Премиерът благодари за безвъзмездната помощ, предоставяна на от Япония на България от 90-те години, изпрати поздрави на императора на Япония и увери премиера в изключителните симпатии между българския и японския народ.

Шиндзо Абе изрази надежда, това първо посещение на японски премиер, да стане нова възможност за развитие на отношенията между двете държави и да доведе до задълбочаване на връзките между тях в политиката, икономиката, културата, спорта. 

Шиндзо Абе заяви, че Япония подкрепя силно сплотена Европа и приветства усилията на поелата председателството на ЕС България за европейска интеграция на Западните Балкани. Той посочи, че Япония се фокусира върху стабилността на Западните Балкани и допълни, че с настоящото посещение се създава инициатива за сътрудничество в Западните Балкани и изрази надежда, че благодарение на сътрудничество с България ще продължат контактите с целия регион. По темата за Западните Балкани, премиерът Борисов отбеляза, че тя сега е приоритет на ЕС по време на българското председателство. "16 плюс 1" се измести в България тази година, така че освен председателство на Съвета на ЕС, имаме и председателство на "16 плюс 1" заедно с китайския премиер, изтъкна Борисов. Той посочи още, че саудитският престолонаследник също има интерес и ще бъде организирана в България среща за Западните Балкани. А днес с японския премиер, с мощните корпорации, чиито лидери днес са в София, с българската експертиза по темата аз съм убеден, че с премиера на Япония ще предложим и грантови, и други схеми, които да подпомогнат изграждането на големи инфраструктурни проекти и инвестиции не само в България, но и на Балканите, каза още Борисов.

Шиндзо Абе заяви, че на срещата с българския премиер е било изразено единомислие за важността на тясното сътрудничество по отношение на севернокорейския въпрос, бързото разрешаване на проблема с отвлечените японски граждани. Категорично осъждаме поведението на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети и ядрена програма. Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно на масата на преговорите, заяви премиерът Борисов.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg