Какво си казаха Дянков и Първанов?

812
Какво си казаха Дянков и Първанов?

Близо час продължи срещата между президента Георги Първанов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Дянков определи разговора като професионален и конструктивен и благодари на президента Първанов.

„Ние представихме в доста големи детайли развитието по пакта за финансова стабилност от началния вариант до варианта, който е днес. Представихме нашата мотивация", посочи Дянков.

Експертите от президентството също са представили своите виждания главно за това дали този пакт е твърде рестриктивен. Обменихме мнение, че това, което е представено в момента в парламента и предстои да се работи е рамково.

На въпрос дали е успял да привлече президента за каузата на пакта - Дянков отговори, че президентът не веднъж е казвал, че е голям привърженик на финансовата стабилност на държавата, нещо което сме успели в рамките на няколко правителства да запазим, въпросът вече тук е къде му е мястото на този пакт за финансова стабилност дали в Конституцията или в закона за устройство на държавния бюджет. Дянков заяви, че принципният коментар на президента е, че на този тип промени място им не е в Конституцията.

„Няма да позволя и не искам пактът за финансова стабилност, едно толкова важно нещо - да стане тема на предизборни кампании. От тази гледна точка - може да мине и след изборите', допълни финансовият министър.

Дянков отговори уклончиво на въпрос дали са затоплени отношенията с президента:„Финансовата стабилност също е част от националната сигурност на една държава и от тази гледна точка ние имахме много конструктивен разговор", заяви Дянков. „Това е рамково предложение, но и сме готови да видим каква е волята на депутатите в специалната комисия, която започва да работи и разбира се техните виждания са вижданията, които в крайна сметка ще определят как това изглежда", посочи Дянков.

Министър Дянков каза още, че ЕС правилно иска да затегне правилата във връзка с бюджетните процедури, към които ЕК е излязла с критиката, че не са достатъчно прозрачни.

180 гласа са нужни на Пакта за да влезе в Конституцията

С три четвърти от гласовете на всички народни представители (180) да бъдат приети на първо четене "анблок" промените в конституцията, свързани с пакта за финансова стабилност, реши по-рано днес парламентът. Измененията в основния закон на страната ще бъдат приети на три четения- първото и третото ще са „ан блок", а на второ четене ще бъде гласуван текст по текст.

Ако текстовете на първо четене получат по-малко от три четвърти, но не по-малко от две трети (160) от гласовете на всички 240 депутати, се поставят за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане проектът се смята за приет, ако е получил вота на не по-малко от 160 депутати (две трети).

При второто гласуване депутатите приемат текст по текст , като всеки от тях е одобрен, ако е получил три четвърти от гласовете. За параграфите, събрали 160 гласа, но не 180, важи регламентът за първото четене.

При третото четене законопроектът също се приема в цялост, а гласуването е поименно.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg