Какво си казаха Първанов и Зелик?

825
Какво си казаха Първанов и Зелик?

Световната банка е готова да подпомогне България за преодоляването на проблема с намаления поток от чуждестранни инвестиции и да съдейства за успешната реализация на ключови за българската икономика инфраструктурни проекти, стана ясно по време на срещата на президента Георги Първанов с президента на банката Робърт Зелик във Варна. В срещата участва и еврокомисар Кристалина Георгиева.

Заложените цели на Стратегията за партньорство на Световната банка с Република България (2006-2009) -са поставили успешното начало на двустранното сътрудничество в дългосрочен план, което следва да бъде развивано и укрепвано в бъдеще, смятат Зелик и Първанов

По време на срещата българският държавен глава изрази високата си оценка за последователната подкрепа, оказвана от Световната банка, за реформите в България.

Той подчерта, че българското общество очаква силни и ефективни инвестиции в социалната сфера, които да дадат своя принос за социалното включване на младите хора, безработните, ромската общност и други социално чувствителни групи.

Българският президент и Робърт Зелик отбелязаха също така възможността Световната банка да подпомогне България за извършването на необходимите реформи и в областта на образованието.

Робърт Зелик заяви, че според Световната банка регионът на Европа и Централна Азия е сред най-силно засегнатите от финансовата криза и все още се възстановява от нея.

Зелик посочи също така, че Световната банка и България имат потенциал за установяването на нов модел на сътрудничество, насочен към увеличаване на обема, ефективността и качеството при усвояването на европейските структурни фондове.

Във връзка с това президентите Първанов и Зелик приветстваха предстоящото подписване на Меморандум за разбирателство между българското правителство и Световната банка, който следва да очертае рамката на бъдещото двустранно  сътрудничество. Робърт Зелик подчерта, че това е споразумение от качествено нов тип - пилотен проект в Европа и важен инструмент в новите взаимоотношения между банката и България.

Обща бе оценката, че желанието за разширяване на обхвата на партньорството между България и Световната банка следва да залегне в цялостна стратегия за сътрудничество, в която ясно да бъдат посочени ангажиментите на двете страни, както и приоритетите, по които страната ни ще търси съдействие от Световната банка.

Георги Първанов подчерта, че чрез новото стратегическо сътрудничество България ще се стреми към повече прагматизъм и към по-бързото приобщаване на страната ни към по-развитите страни-членки на ЕС, в съответствие с целите на инициативите "Европа 2020" и "България 2020".

Кристалина Георгиева посочи, че дълго отлаганите реформи от европейските страни в здравеопазването, социалните и пенсионните системи сега се осъществяват, което налага България също да извърши тези необходими реформи, с което да се ускори възстановяването на българската държава и икономика от негативните последици от световната финансова и икономическа криза. Президентът Първанов подкрепи тезата на еврокомисар Кристалина Георгиева, че предстоящите две години са от изключително значение за успеха на реформите в българското общество.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg