Калфин: Бъдещето на инвестициите е в малките и средни предприятия

417
Калфин: Бъдещето на инвестициите е в малките и средни предприятия

Тази сутрин вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин бе на аудиенция при Н.И.В. престолонаследника принц Нарухито.

Аудиенцията при престолонаследник Нарухито, проведена в двореца Акасака, Токио е висока чест за официалните гости на Япония, която не винаги е включвана в програмите на техните посещения.

Нарухито е проявил интерес към идеята за организиране на Дни на България в Япония през 2009 г., посветени на 90 г. от установяването на официални отношения и 50 г. от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Същата година се отбелязват 30 г. от посещението в България на тогавашния престолонаследник и сегашен император на Япония Император Акихито и съпругата му императрица Мичико.

Министър Калфин проведе и редица срещи с японския бизнес.

На срещата с председателя на Японо-българския икономически комитет и старши съветник в корпорация „Ебара" Кадзуйоши Терашима Калфин е отбелязал, че България в момента привлича много чуждестранни инвестиции, но това, което ни липсва са японските фирми.

Вицепремиерът е наблегнал на факта, че след приемането на България в Европейския съюз бизнесът излиза на пазар от близо500 млн. души, така че японското присъствие ще бъде не само в България, но и в целия ЕС и на Балканския регион.

Калфин е поел ангажимент България да предоставя максимална информация за новите възможности пред чуждия бизнес.

Като много важен приоритет на правителството за следващата година той е отбелязал увеличаването на средствата за научни изследвания и приложни разработки.

В тази връзка вицепремиерът е поканил японски компании да участват в смесени проекти.

Също така Терашима е посочил като перспективен сектор за инвестиции ползването на биомасата за гориво и предложи осъществяването в България на съвместен проект в тази област.

Според него България е интересно място за производство на автомобилни части, тъй като Япония има заводи за автомобили не само в ЕС, но и на Балканите.

В рамките на посещението си в японската столица вицепремиерът Калфин се срещна с председателя на Японска търговско-промишлена палата (ЯТПП) Тадаши Окамура, който е председател на корпорация Тошиба и съпредседател на "EU-Japan Business Dialoque Round Table".

Сега е времето японският бизнес и инвестиции да дойдат в България, тъй като вече сме част от големия европейски пазар, отбеляза Калфин и припомни, че бизнес климатът в страната е благоприятен поради действащия вече десет години валутен борд, ниска безработица, висок икономически растеж и ниски данъци.

Като приоритетни за инвестициите сектори вицепремиерът посочи още енергетиката, транспорта и високите технологии. За всички тези сектори министърът подчерта наличието на висококвалифицирана и мотивирана работна ръка.

Бъдещето на инвестициите е в малките и средни предприятия, бяха единодушни Калфин и Окамура.

Добър пример в това отношение е инвестицията на японската фирма „Ядзаки", която изгражда завод за електрически кабели за автомобили в град Ямбол на стойност около 20 млн. евро.

Заводът ще бъде пуснат в експлоатация през пролетта на 2009 г.

Председателят на корпорация Тошиба отбеляза приоритетите на бизнеса им в България и в частност участието в проекта за рехабилитация на ТЕЦ „Марица-Изток 2" като доставчик на оборудване.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg