Калфин кани американски инвеститори в България

453
Калфин кани американски инвеститори в България

Българският външен министър Ивайло Калфин говори пред членовете на Бизнес-съвета за международно разбирателство в Ню Йорк, където е за участие в 63-та сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В своята лекция министър Калфин отбеляза, че през последните години България се е превърнала в демократична държава с действаща пазарна икономика, която провежда активна външна политика. Отношенията между България и САЩ се развиват изключително динамично и са достигнали своето най-високо равнище за последните 105 години от установяване на дипломатически отношения. През юни 2007 година президентът Джордж Буш посети България, а през юни 2008 година премиерът Сергей Станишев беше в САЩ.

Министърът на външните работи оцени връзките на страната ни със САЩ като стратегически. Правителството на България е готово да продължи да работи за запазване динамиката на развитието им, особено в търговско-икономическата сфера, заяви Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че през 2007 година търговският обмен е достигнал 747.9 млн. щатски долара. “Приветстваме засиления интерес на американския бизнес към инвестиции в България”, каза министърът. Американските инвестиции за периода 1996-2007 са били 1.254 млрд. щатски долара, като само през 2007 година – 201 млн. щатски долара.

Ивайло Калфин подчерта, че в същото време българската страна желае и е готова да развива сътрудничеството с американски компании в такива ключови области като услуги (информационни технологии, производство и разпределение на енергия, природен газ и вода, транспорт и туризъм), индустрия (производство на електроника, промишлено оборудване, добив на стомана), минно дело и добив на нефт.

Българският външен министър посочи предимствата, които страната ни предлага на инвеститорите – стратегическо географско разположение, политическа стабилност и икономически растеж, ниски данъчни ставки и ниско ниво на безработицата, високо ниво на чужди преки инвестиции, членство в Европейския съюз и в НАТО.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...