Калфин: Не искаме черни дупки на Балканите

436
Калфин: Не искаме черни дупки на Балканите

България реши да признае независимостта на Косово, защото след като не бе постигнат договор между Белград и Прищина положението беше много лошо. Сега можем да поправим щетите и да ограничим отрицателните последици, казва българският външен министър Ивайло Калфин в интервю за белградския вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

За България основен критерий за признаването на Косово беше да се осигури възможност на целия район да напредва към Европейския съюз и да не се създават черни дупки на Балканите, посочва той.

"Всички знаем, че съществува реална опасност Косово да стане това (черна дупка) и затова е необходимо да приложим плана Ахтисаари", добавя Калфин.

Той казва, че в в миналото е допусната грешка, защото по време на международния протекторат на ООН Косово изцяло бе политически отделено от Сърбия.

"Ако сега направим същата грешка със северната част на Косово по отношение на Прищина, може да дръпнем много опасния спусък на промяна на границите. Северът трябва да участва в политическия живот на Косово, а косовските сърби трябва да бъдат активни играчи на косовската политическа сцена. Всяка подялба на етническа основа би била опасна за района, а и за Сърбия в бъдеще", смята българският външен министър.

Според него, ако се допусне отделянето на северната част на Косово, "ще имаме много проблеми и насилие. Смятам, че планът Ахтисаари е много добър за защитата на сърбите и им дава възможност да защитават правата си. Същевременно им дава възможност да имат и гражданство на Сърбия, следователно те са двойно защитени. А освен това чрез тях Сърбия може и по-нататък по известен начин да присъства в Косово", пояснява той.

Що се отнася до предстоящите избори в Сърбия, Калфин смята, че ЕС не трябва да влияе на кампанията, но "трябва ясно да даде да се разбере, че вратата на ЕС е широко отворена за Сърбия".

"Сръбските избиратели трябва да решат по кой път ще тръгне страната. Ако Сърбия избере европейския път, тя може да надмине всички страни в района, които сега са преди нея, и много бързо, след Хърватия, да стане член на ЕС", казва Калфин.

Накрая той подчертава, че европейските интеграции на Сърбия не са свързани с Косово.

"Нещо повече, ЕС не иска да прави нищо, което би могло да се обясни като обвързване на косовския въпрос с европейските интеграции на Сърбяи", казва Ивайло Калфин в интервюто за днешния брой на "Вечерне новости".

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg