Калфин обсъди възможностите ни за търговско-икономическото сътрудничество с Чехия

362
Калфин обсъди възможностите ни за търговско-икономическото сътрудничество с Чехия

Възможностите за търговско-икономическото сътрудничество между България и Чехия бяха основен въпрос по време на срещата на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и министъра на промишлеността и търговията на Чехия Мартин Ржиман.

Чехия е сред десетте най-големи инвеститори в България и чешки компании успешно инвестират в различни сектори на българската икономика. Търговският стокообмен бележи трайна възходяща тенденция – само за 2006 г. неговият ръст е с 30 процента. Двамата министри отбелязаха, че членството на България и Чехия в Европейския съюз разкрива нови възможности за сътрудничество.

Много чешки компании проявяват интерес към участие в изграждането на АЕЦ “Белене”. Утвърдената от българското правителство програма за развитие на инфраструктурата до 2015 г. също представлява интерес за тях.

Големи фирми със солиден опит в реконструкцията на жп линиите в страната през последните 15 години са изявили желание да участват в обновяването на българската железопътна мрежа. Двамата министри отбелязаха, че регионалните инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа също откриват възможности за успешно сътрудничество между български и чешки компании.

Дискутирана бе и ядрената енергетика като друга област, в която България и Чехия имат общи интереси. Двамата министри се обединиха около мнението, че развитието на този дял на енергийното производство би имало положително влияние върху икономиката в условията на повишаващи се цени на енергията и на стремежа към разнообразяване на енергийните източници. Изразено беше задоволство от заключенията на последния Европейски съвет (21-22 юни 2007 г.), които потвърждават правото на всяка страна да развива ядрени енергийни мощности.

Със среща с вицепремиера по европейските въпроси Александър Вондра приключи посещението на българския външен министър в Прага. Предстоящата Междуправителствена конференция за Договора за реформа и възможностите за сътрудничество на България и Чехия в Европейския съюз бяха теми на разговора между Ивайло Калфин и Александър Вондра.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg