Калфин: Само БНБ може да предложи държавно подпомагане на длъжниците

561
Калфин: Само БНБ може да предложи държавно подпомагане на длъжниците

Финансовата криза е основна тема в САЩ и в предизборната кампания, каза пред Дарик радио министърът на външните работи и вицепремиер Ивайло Калфин.

Целият свят ще бъде засегнат от кризата и България макар не толкова, но ще бъде засегната, защото ние сме отворена икономика. В България това вече се вижда в поскъпването на кредите, уточни Калфин. Ние не сме засегнати толкова заради това, че не е развит достатъчно финансовия пазар.

У нас, например не се търгува с фючърси, освен това у нас няма „горещи“ пари, аргументира се министърът. Калфин не е убеден в предложението на НДСВ държавата да подпомага длъжници. Според него подобно предложение би трябвало да излезе от БНБ, защото там може да има най-точни сигнали какво е състоянието на плащането по кредите. По повод отпадането на визи българите, пътуващи за САЩ, Калфин напомни, че все още не се изпълняват критериите, които поставя правителството на САЩ. А това е под 10% да са отказаните визи, а в момента са отказани на 13% от от желаещите българи за пътуване в Щатите.

България не е изпълнила и другото изискване – в паспортите да бъдат въведени биометрични данни. За сега страната ни закъснява с това изпълнение, тъй като търгът за изготвянето на паспортите с биометрични данни се е провалил поради недобрата документация, представена от кандидатстващите чужди фирми., уточни министърът. На въпрос за представянето на премиера Сергей Станишев на лекцията в Харвард, Калфин каза, че журналистите малко са преекспонирали факта, че един български студент е издигнал лозунг, в който Станишев е определен като премиер на най-корумпираната държава.

По повод на скандала с ДАНС министър Калфин заяви, че не го интересува дали го подслушват. Той допълни, че ако има законно основание да бъде подслушван, той не би имал нищо против.

Един от основните проблеми, които има България в борбата с организираната престъпност е изтичането на информация, вкл. и в медиите, посочи министърът, като уточни, че това е и становище на европейските институции. Той каза, че ако някой от германските служби беше се обадил на Коце Маца, че ще го арестуват в Солун, той едва ли би отишъл там. Но така действат германците, аргументира се Калфин по повод на българския проблем с изтичането на информация от службите.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg