Калфин: СЕ разширява европейското пространство в областта на правата на човека

473
Калфин: СЕ разширява европейското пространство в областта на правата на човека

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна с Томас Хамарберг, комисар по правата на човека на Съвета на Европа (СЕ).

На разговора министърът е изразил благодарност за последователната подкрепа на Съвета на Европа за освобождаването на българските медици от Либия през 2007 г. и позицията на комисар Хамарберг по казуса, съобщават от Министерство на външните работи.

Министър Калфин е отбелязал още, че България цени изключително ролята на Съвета на Европа в областта на правата на човека, както и че това е първата организация, към която страната ни се е присъединила като част от дългия процес на европейската ни интеграция. „Стандартите в областта на правата на човека, които се създават в Съвета на Европа, са силен стимул за прогрес в тази област, посочи министърът. Чрез тези стандарти СЕ разширява европейското пространство“, заяви Калфин.

„България натрупа своя първоначален демократичен опит именно в Съвета на Европа“, посочи още министърът и изрази увереност, че по-новите демокрации в Европа ще използват ефективно този опит и ще въведат високите стандарти в областта на правата на човека, които организацията защитава. Досега България е ратифицирала 78 конвенции и протоколи по линия на Съвета на Европа, бе отбелязано на срещата от българска страна.

„Съветът на Европа е организацията с най-сериозен потенциал от експерти по правата на човека и нейният международен капацитет в това отношение я превръща в уникална структура“, заяви комисар Томас Хамарберг. Той посочи, че поддържането на открит диалог с всички държави, които членуват в нея, е от ключово значение за ефективното й функциониране.

На разговорите бяха обсъдени и някои аспекти по прилагането на конвенциите на СЕ в България. Министър Калфин отбеляза, че в страната ни има активно гражданско общество с чувствителност по най-важните проблеми в областта на правата на човека. Той също информира комисаря, че сега се обсъжда идеята за създаване на отделен омбудсман по въпросите на децата в България.

Комисар Хамарберг отбеляза нуждата от отделяне на достатъчно ресурси от държавата в областта на стандартите на правата на човека и от рационализиране на съществуващите механизми в тази област. Той подчерта и важността на връзката между Съвета на Европа и Европейския съюз.

Снимка: Министерство на външните работи

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg