"Калиакра" АД преустановява производството си от 10 юли?

742

Има предложение заводът за олио "Калиакра" АД в Добрич да преустанови производството си от 10 юли, каза регионалният координатор на КНСБ в Добрич Гинка Василева, цитирана от БТА.

Това намерение на собствениците на фирмата "Bunge Limited" е съобщил днес изпълнителният директор на завода Цветан Илиев пред двама представители работниците и служителите. Василева предполага, че тогава ще започнат преговорите по спирането на производството, защото за 10 юли е насрочена световна среща на персонала на "Bunge Limited".

В завода на фирмата в Добрич работят около 210 души. Малка част от тях ще останат да обслужват складовата база, която "Bunge Limited" ще ползва за търговията си със зърно. Три причини мотивират спирането на производството на олио в Добрич, уточни Василева. Посочват се недобрите финансови резултати на "Калиакра" АД в последните три години.

Същевременно са необходими големи инвестиции, за да отговори предприятието на екологичните норми на ЕС. Третата причина е стесненият пазар в България. След изнасянето на маргариновото производство на "Юниливър" продажбите на "Калиакра" са спаднали с около 30 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

alberto
# 0
15:08 | 12 August 2012
Преди 3 години в един коментар под една статия в афера.бг, статията нямаща нищо общо с коментара, прочетох един материал за Калиакра АД и си направих труда да извадя визираните там лица, след което проучих колко пари може да са взели и откраднали тези красавци и красавици и ето каква е сметката от „прекрасната” им дейност след която ония педали от Бунге са затворили предприятието си Калиакра АД и са оставили повече от 300 човека без работа. Веселин Донев – 18 000 лв. Никола Димитров – 8 000 лв. (като 5 000 лв. са от случая с утайките, когато е подготвил суровото олио да бъде натоварено, като утайки и 3000 лв. от вкарване в складовете на компроментирано зърно) Златко Златев – 150 000 лв. Екатерина Михалева – 150 000 лв. Нели Йоргова – за закриване на завода и са обещани 250 000 лв. и от дребни далавери си е докарала още 20 000 лв. Георги Спасов – 180 000 лв. преди всичко от търговията със зърно (той е получавал мизата за вкаран камион с компроментирано зърно, както и комисионни от договори с така наречените наши фирми получили право да търгуват с Бунге на много по високи цени от пазарните, а също така и от транспортните фирми получили право да извозват зърното. А неговата фирма за транспорт си е докарала чиста печалба от 65 000 лв.) Камелия Монева – 35 000 лв. Цветан Илиев – Получава 500 000 лв за закриване на завода. През времето когато заводът е работил си докарва още 500 000 лв., след закриването и визирания в материала период си докарва още 250 000 лв., накупил си е доста земя в Добруджанския край, за сметка на работниците и служителите, както споменахме над 300 човека, сега е един заможен камунистически изрод от Варненско – византийски произход. Енчо Енев . 35 000 лв. Пламен Славов – 500 лв. само от утайките, обикновен работник, както и малки доходи примерно от 20лв. на камион за компроментирано зърно, когато се разтоварва да си затваря очите и да мълчи. Това всъщност се прави и от останалите работници.. Радослав Овчаров – 12 500 лв. Васил Василев – 10 000 лв. Костадинка Цонева – 15 000 лв. преди всичко да си мълчи получени лично от шефа и Георги Спасов. "ТЕХНОСТАЙЛ" ЕООД гр. Добрич – това е фирмата която е печелела почти всички поръчки след закриване на завода и от тази си дейност е прибрала около 150 000 лв. печалба, като 40 000 лв. са отишли в джоба на Цветан Илиев, 40 000 лв. в джоба на Златко Златев, който пък ги и е разпределил на своите приближени като 50% е оставил за себе си. Пояснение: Компроментирано е това зърно, което не е прието от други бази за търговия със зърно, но е прието от играчите на Бунге (Калиакра АД) срещу съответното възнаграждение. Това също така е зърно с лоши показатели, както и специално подготвени „сандвичи” от зърно и боклук, вкарани в складовете на Бунге (Калиакра АД)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg