Камъкът, който ще преобърне българската икономика

1135
Камъкът, който ще преобърне българската икономика

„Подводният камък пред българската икономика е ескалацията на междуфирмената задлъжнялост" - коментир изпълнителният директор на Debtnet Владимир Георгиев.

Над 100 млрд. лв. е междуфирмената задлъжнялост в България като над 60 процента от фирмите имат просрочени дългове. Най-големите задължения са в сферата на строителството и мебелната промишленост, където около 90 на сто от компаниите имат натрупани дългове. На фона на тези 100 млрд. лв., дълговете на държавата към фирмите е едва два процента или 2 млрд. лв. Това показват данните от национално проучване на свободния регистър за длъжници Debtnet.

Цифрите са впечатляващи дори без коментар, а като прибавим подизпълнители, доставчици и производители, които очакват държавата да се разплати към тях, веригата става по-дълга и от молекулите на ДНК.

Според Българската стопанска камара основният генератор за увеличаване на междуфирмената задлъжнялост е това, че държавата бави плащането на задълженията си към фирмите. Така всички по веригата се принуждават да действат по един и същ начин - разсрочват плащания, дават отстъпки от договорените цени с доставчиците или подизпълнителите. 70 на сто от сделките между компаниите се плащат със закъснение, като се задълбочава тенденцията българските компании да функционират „на кредит" от контрагентите си. Ситуацията у нас е аналогична на тази в Централна и Източна Европа

Рецептата за решаването на проблема са регистрите на длъжниците, смята той.

„След бума през 2006 и 2007 г., от 2008 г. досега се наблюдава много сериозно развитие на междуфирмената задлъжнялост в България - анализира ситуацията Владимир Георгиев. - Компаниите с просрочени задължения вече достигат близо 60 процента от фирмите в икономиката и това е много сериозен показател, който ескалира и засега няма решение как да се промени този момент.

Единственият начин е да се ограничи ескалацията и това може да се постигне с развитието на свободни регистри, които широко се използват в развитите икономики в Европа като Германия, Великобритания, Дания, както и в САЩ, Австралия и други страни. Те създават една информирана среда за всеки, който извършва някаква икономическа дейност в страната, както и за фирмите с проблемни вземания. Т.е., има наложена „карантина" и ние по същия начин можем да ограничим заразата."

Банки, фирми и обикновени граждани са натрупали дългове за миналата година, които не могат да обслужват, в размер на близо 2 млрд. лв. За да се съберат, частни съдебни изпълнители продават имущество на публични търгове. Но световната икономическа криза и невъзможността на фирмите да обслужват кредитите намалява събраните суми от продажбите на имотите на длъжниците.

В регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители са обявени за продан 1277 недвижими имота и 206 движими вещи като автомобили, селскостопанска и промишлена техника и др. А това са най-евтините оферти на пазара, понякога стигащи до комично ниски цени. Така например двустаен апартамент в известния ски курорт Банско може да се закупи за 11 хил.евро. Пак за същите пари се продава боксониера на българското Черноморие и то в яхтеното пристанище Свети Влас. Сред най-екзотичните оферти са продажби на кокошки за 2.40 лв. и кози за 60 лв.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

bb
# 0
16:06 | 17 June 2010
И въпросния регистър трябва да започва с министерствата и държавните агенции и предприятия.
Никола
# 1
16:06 | 17 June 2010
Строите на це3ни от 400лева и пазар ще има!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg