Кандидат държавните служители ще се явяват на тест

1407
Кандидат държавните служители ще се явяват на тест

Кандидатите за държавни служители ще държат тест за постъпване на работа. Това реши парламентът, който прие на второ четене текстове от промените в Закона за държавния служител.

Постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително ще се предхожда от конкурс, който вече ще включва централизиран и децентрализиран етап.

Централизираният етап на конкурса ще се организира от Института по публична администрация и ще се провежда чрез тестове за определяне нивото на общите компетентности и на основните познания, необходими за заемането на държавна служба.

Когато длъжността, за която се провежда конкурс, е ръководна, централизираният етап ще включва тест за определяне нивото на общата компетентност и познания, необходими за заемането на ръководни длъжности.

Кандидатите не може да се явят на тест повече от два пъти в рамките на една година. Резултатите от успешно издържаните тестове ще са валидни за срок от три години от датата на обявяването им, посочва БТА.

До участие в децентрализирания етап на конкурса ще се допускат само кандидати, които са издържали успешно теста или са с признати за валидни резултати. Децентрализираният етап на конкурса ще се провежда от специална конкурсна комисия.

Преминаването на държавна служба в друга администрация ще се извършва след успешно издържан тест, ако служителят се назначава за първи път на ръководна длъжност.

Държавен служител, който работи в една администрация и едногодишният срок за изпитване е изтекъл, може да бъде назначен в друга администрация без провеждане на конкурс за длъжността, ако отговаря на условията за нейното заемане, записаха още депутатите. Всички длъжности ще бъдат обявявани в Информационния портал за мобилност на служителите в държавната администрация.

Назначаването ще се извършва след сключване на писмено споразумение между определения да заеме длъжността служител и органите по назначаването на двете администрации.

Органът по назначаването ще прекратява служебното правоотношение без предизвестие, ако държавният служител е назначен без конкурс, когато провеждането му е задължително и ако длъжността бъде определена за заемане при пълно работно време, записаха депутатите.

Орган по назначаването, който е назначил държавен служител без конкурс, когато провеждането му е задължително, ще се наказва с глоба от 3000 лв., а при повторно нарушение глобата е в размер от 5000 лв.

С промените в закона е разписана и стипендиантска програма за специалности, за които има недостиг на експерти. Стипендията може да се предоставя на студенти в български или в чуждестранни висши училища, завършили трети курс на обучението, като те се задължават да работят в съответната администрация за не по-малко от три години.

Държавният служител може да бъде назначен при непълно работно време само на експертна длъжност, реши още парламентът.

В общинските администрации може да бъдат назначавани държавни служители на длъжност "главен архитект" при непълно работно време. Дневната продължителност на непълното работно време не може да е по-кратка от 4 часа и по-дълга от 6 часа. С измененията се регламентира сътрудничеството със синдикалните организации и правото на стачка.

Държавните служители, с изключение на висшите държавни служители, вече ще имат право на стачка при условията и по реда на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Те няма да получават възнаграждение за времето, през което поради участие в стачка, са преустановили изпълнението на служебните си задължения.

Досега държавните служители можеха да стачкуват чрез носене на подходящи знаци и символи, протестни плакати, ленти и други, без да преустановяват изпълнението на задълженията си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg