Кандидатите за 4-тия GSM вече са ясни

620
Кандидатите за 4-тия GSM вече са ясни

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) публикува списък на фирмите, подали заявления относно обявеното намерение на КРС за издаване на разрешение за четвърти GSM.

Това са: турската “Тюрксел“, “Макс телеком“ (на Красимир Стойчев), “Кериър БГ“, “Транс телеком“, “Спектър Нет“, търговските вериги “Хенди“ и “Мобил Свят“, „Артланд” ЕООД, „Велосити- ИЮ” ООД, „А и Т Инк” ЕООД, „Източна телекомуникационна компания” АД, Телко АГ.

Намерението на комисията е да обяви търг или конкурс за предоставяне на разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен радиочестотен спектър - 2х5 MHz в обхват 1800 MHz, за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна мрежа по стандарт GSM.

В най-скоро време далекосъобщителният орган ще обяви начина, по който ще предостави ефирният ресурс - търг с наддаване или конкурс с фиксирани оферти.

И двата законово предвидени варианта са пробвани в практиката на КРС, която показва, че при явно наддаване се постигат по-високи цени, особено при повече кандидати.

Припомняме, че при разиграването на петте лиценза за технологията point to multipoint, позволяваща надстрояване с WiMax технологията, бяха постигнати безпрецедентно високи цени в продължило седем дни наддаване.

Условията за провеждане на процедурата и евентуална начална цена и стъпка на наддаване, ако се приеме вариантът с търг, също ще бъдат определени от КРС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...