Кандидатстваме в ЮНЕСКО с нови три обекта

1552
Кандидатстваме в ЮНЕСКО с нови три обекта

България ще направи три предложения за включването на национални паметници в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство - археологическия комплекс "Долината на тракийските царе", древното светилище "Перперикон" и средновековния манастирски комплекс "Св.св.Петър и Павел" във Велико Търново, заедно с черквите "Рождество Христово" "Св.Арахангели" в Арбанаси. Около това становище са се обединили посланиците на ЮНЕСКО от 44 страни, които участваха в международната конференция "Опазването на културното наследство и насърчаването на културното многообразие - своеобразен образ на глобализацията". Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, който заедно с българския посланик в Париж Ирина Бокова, кандидат за генерален секретар на ЮНЕСКО, придружи посланиците на световната културна организация при тяхната обиколка в страната.

По думите на проф. Овчаров, предложението за включване на обекти от старата българска столица в списъка на ЮНЕСКО е направил в края на своето посещение във Велико Търново посланикът на Нигерия Майкъл Ламулеба, председател на 32-та Генерална конференция на световната организация. Идеята е средновековния манастирски комплекс "Св.св.Петър и Павел", построен от цар Калоян, където е била резиденцията на патриарха след падането на столицата Търново, да бъде поставен под егидата на ЮНЕСКО като сериен паметник заедно с църквата "Св.Арахангели" и храма "Рождество Христово" в Арбанаси, където пък е била резиденцията на Търновската митрополия през епохата на османското робство. Трите храма са исторически и архитектурно свързани и чрез тях може да се проследи развитието на живописта и архитектурата в Търново и Арбанаси от 13-ти до 17 век. Паметниците са изключително добре реставрирани и консервирани и могат достойно да представят Велико Търново в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, обясни проф. Овчаров.

Той уточни, че предложението за "Долината на тракийските царе" и светилището "Перперикон" е подкрепено от посланиците на световната организация при тяхното посещение в Казанлъшката тракийска гробница.


От тук нататък предстои сериозна работа на институциите и ведомствата за да бъде задвижена процедурата, като най-напред ще трябва да бъдат направени паспорти на трите паметника според изискванията на ЮНЕСКО, каза още археологът.

Седем недвижими паметника на културата и два природни парка в България се намират под егидата на ЮНЕСКО, но от 80-те години досега нови предложения не са правени. Предстои с участието на експерти от световната организация и български специалисти да бъде разработена цялостна концепция за съхраняването и експонирането на най-значимите археологически открития за цивилизацията на траките в Южна България.

Източник: БНР

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg