Каним гърци в АЕЦ Белене

711
Каним гърци в АЕЦ Белене

Български експерти преговарят с гръцки колеги за евентуално участие в проекта АЕЦ "Белене". Разговаряме с гръцките колеги - официално и неофициално. Това обяви Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той уточни, че разговорите се водят на база на конкретни цени. Те имат интерес към АЕЦ „Белене", но трябва да знаят за какво става дума като цена. Интерес по принцип не ни интересува, категоричен е министърът.

4 млрд. евро е основната цена на реакторите за АЕЦ „Белене", а след това има ескалация и цената поскъпва, поясни Трайков. Според руската страна това са 2.5-3 млрд., защото са необходими средства и за инфраструктура, има и лихви. Така истинската цена на АЕЦ Белене става 8.5-9 млрд евро. Ние искаме да я свалим, но засега това е цената, заключи министърът.

По думите на Трайков новата политиката на НЕК е да гарантира качествена доставка на ток до потребителите по морето. След застрояването на толкова много хотели, сега има нужда от нови инвестиции. Санкциите са си санкции, но това означава да има санкции назад в годините за тези, които са построили хотелите, каза Трайчо Трайков и подчерта, че туризмът е важна част от нашата икономика и е важно да се инвестира и в ефективна енергетика.

За мен Бургас-Александруполис не е енергиен проект и аз не се занимавам с него, но той застрашава туризма. С него се занимава министърът на финансите, но там се очаква екологичната експертиза, както е известно, каза Трайков.

Българската енергетика е раздрбена и това има своите добри страни, така потребителят има избор. Но от друга страна има дублране на дейност, конфликт между отделните сегменти и т.н. Така, че БЕХ трябва да бъде преструктурирана. Трябва да се създаде възможност за избор коя компания ни енай-изгодна като потребители. Но догодина, когато се създаде Енрегийна борса, нещата ще намерят мястото си, посочи Трайков.

Според него 2.96% ще е повишаването на цената на газа, което се дължи на договореностите с Газпром през юли месец. От 1 октомври освен постигнатия „евтин газ", в кавички, както се изрази той, ще трябва да купуваме и природния газ, който е на пазрни цени.

Източник: БНТ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg