Караджова: Прокуратурата проверява 80 съмнителни екопроекти

547
Караджова: Прокуратурата проверява 80 съмнителни екопроекти

В прокуратурата вече са подадени документи за 80 договора по съмнителни проекти в областта на екологията, сключени при предишното управление, съобщи министърът на екологията Нона Караджова.

Тя допълни, че през последните четири години са похарчени над 700-800 млн. лв. за неприоритетни проекти.

Министър Караджова изрази своето очакване по време на срещата на колежа на еврокомисарите, която ще се проведе на 1 октомври, да бъде решено отлагането на санкциите, свързани с депонирането на софийския боклук.

"Столична община извървя един много дълъг и тежък път, за да стигне до стартирането на завода за отпадъци. Вие знаете вече, изгражда се инфраструктурата - довеждания път, водоснабдителните, канализационните и електроснабдителните системи около завода.

Готови са тръжните документи и се очаква до две седмици да стартира процедурата за избор на строители на съоръженията. Всичко върви в график", съобщи Нона Караджова.

Според нея към края на 2011 година заводът трябва да е във висока степен на напредналост и пускането на съоръженията в експлоатация.

Това са три съоръжения: едното е завод за механично и биологично третиране на отпадъците, в резултат на работата на който, ще се произвежда гориво, което ще може да се оползотворява в определени съоръжения, като източник на топлина; депо, което ще приема остатъчните отпадъци и компостираща инсталация, която ще приема отпадъците както от зелените системи на София и градините по домовете, така също и хранителни отпадъци от ресторантите, от пазарите.

Предвижда се много малък процент от отпадъците след тази преработка да отиват за крайно депониране."

Източник: БНТ, Снимка:БГНЕСФото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg