Караджова: София ще има пари за завода за битови отпадъци

357
Караджова: София ще има пари за завода за битови отпадъци

На днешното си заседание кабинетът ще разгледа предложението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова за отпускането на 1 млрд. лв. за решаване на проблемите със сметищата в страната.

Около 730 млн. лв. се предвижда да бъдат отпуснати за изграждането на липсващите 23 системи за регионално управление на битови отпадъци, включително и за изграждането на завода за битови отпадъци в столицата, поясни тя. 180 млн. от цялата сума ще бъдат разпределени за рекултивиране на вече затворените депа, а 66 млн. лв. ще бъдат предназначени за изграждането на допълнителни сепариращи съоръжения във вече изградените депа, които отговарят на европейските изисквания, коментира министърът.

Кога точно ще започне изграждането на завода за отпадъците в София, зависи от Столична община, която ще трябва да осигури от собствени средства 100 млн. лв за тази цел, поясни тя. След като общината сключи договор за заем а някоя европейска банка и разполага с необходимите средства ще може да подаде и проекта си в екологичното министерство, заяви Караджова. Тя допълни, че от тези 1 млрд. лв. 600 млн. лв. ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Околна среда" и 400 млн. лв. от националния бюджет.

Към момента оперативната програма разполага с около 692 млн. лв., от които 15 % са от националния бюджет, а останалите от европейския фонд за регионално развитие. Към момента в министерството има около 5 подадени проекта за изграждането на регионалните системи за битови отпадъци, заяви тя.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg