Караджова върна проекта за златодобив край Крумовград

1116
Караджова върна проекта за златодобив край Крумовград

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна за ново произнасяне от Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) проекторешението по инвестиционното предложение на "Болкан минерал енд майнинг", дъщерна фирма на "Дънди прешъс метълс", за златодобив край Крумовград.

На 19 септември ВЕЕС одобри предложената от инвеститора "водна" технология за добив на злато край Крумовград и като консултативен орган към министъра предложи одобрение на инвестиционното намерение. Съветът разглежда едновременно, както оценката за въздействие върху околната среда, така и оценката за съвместимост със защитените територии и зони по НАТУРА 2000 в района.

Караджова е взела решение да върне проекторешението за преразглеждане, тъй като представените становища предхождат промените в Закона за опазване на околната среда от началото на лятото, обясниха от екоминистерството . Подобна забележка по становищата е предявил в рамките на заседанието на ВЕЕС кметът на Крумовград.

Срокът, в който екоминистърът трябва да потвърди или отхвърли решението на ВЕЕС е 14-дневен.

Процедурата за златодобив в находището "Ада тепе" започна още през октомври 2004 г., но с предвидена цианидна технология. На по-късен етап тя беше прекратена по желание на инвеститора.

Новата процедура с предвидената "водна" технология започна през май 2010 г. Предложената технология предвижда обогатяването на рудата да се извършва с вода, а не с цианидни разтвори.

Жителите на Крумовград многократно протестират срещу добива на злато в находището.

Източник: БТАFacebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg