Каролев: Да си отговорим дойде ли времето за структурни реформи

1882
Каролев: Да си отговорим дойде ли времето за структурни реформи

Ключов въпрос, на който трябва да си отговорим, е дойде ли му времето на структурните реформи, каза Владимир Каролев, финансист, по време на форума „Шумът на парите“. Той даде пример с пенсионната реформа, която според него е отдавна належаща.

Той напомни, че преди много години алтернативен съвет за пенсионна реформа е обобщил най-добрите световни практики и не се иска нищо от правителството, но засега няма голяма чуваемост.

Мисля, че няма нужда да се срути всичко, преди да го започнем наново, заяви Каролев. Една от системите, в които може би ще се случи реформа, преди да се срути, е именно пенсионният сектор. Преди НОИ наистина да се срути и да се наложе още повече от данъците да отидат за плащане на пенсии, наистина сега, тези месеци, тези седмици трябва да се направи някакъв натиск за пенсионна реформа, заяви Каролев.


Имаше времена, в които приходите в пенсионната система растяха, защото просто се изсветляваше икономиката, но сега се разчита на увеличението на осигуровките и по-важното, и за което въобще не се говори – увеличението на осигурителните прагове, които почти се удвоиха, според финансиста.

За някои индустрии те са вече по-сериозен проблем, според Каролев. Предприемачи в IT сектора споделят, че ако още веднъж се вдигнат, служителите са напът да станат ООД-та, каза Каролев.

Образованието също има нужда от сериозна реформа, както и енергетиката, според Каролев. Той напомни, че успоредно с призивите за либерализация в енергетиката, в публичното пространство се говори колко виновни били търговците на ток, а те всъщност формират между 5 и 10 процента от цената, а останалите 90 и 95% остава в различни държавни структури, които въобще не са либерализирани.

Каролев даде пример от обратната връзка от ръководството на най-големия износител в България и компанията, която формира около 5% от БВП – Аурубис. От ръковотството са отбелязали негативния факт, че България всъщност е на 7-о място по най-скъпо електрическво за индустрията, но още по-голям проблем е достъпът, когато трябва да се разшири дадено производство заради многобройните разрешителни и бавни процедури при институциите.

Вторият проблем, заради който Аурубис не е осъществило инвестиции за стотици милиони евро в Пирдоп, според ръководството са, че България има „странни екологични правила и още по-странни неправителствени организации, които могат да спират чрез съдебната система и минимална такса инвеститори като Аурубис, които са публични компании и които са доказали лоялността си в много страни по света“, сподели Каролев.

Има нужда от регулация, но тя трябва да е разумна, каза още Владимир Каролев по време на форума „Шумът на парите“.

Конкретен пример за това как правилата могат да пречат е индустрията за бързи кредити или по-правилно да се каже – за необезпечени кредити, за която политиците не знаят колко всъщност е голяма, заяви финансистът.

„Предизборно миналата година тази индустрия беше почти унищожена от глупост или незнание, когато регулаторите вместо да хванат няколкото фирми, които наистина пращат бухалкаджии, те подгониха всички фирми и по този начин бутнаха част от клиентите точно към бухалкаджиите“, каза Каролев.

Програмата, както и повече подробности за Шумът на парите могат да се намерят на profit.bg/forum.

Форумът Шумът на парите се осъществява със съдействието на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, Vivacom и Галакси Инвестмънт Груп, както и спонсорите Трейс Груп Холд, София Интернешънъл Секюритиз, ЛУКС ИМОТИ, консултантска къща Амрита, Peugeot и Борика Банксервиз.

Медийни партньори на събитието са fakti.bg, offnews.bg, novini.bg, kaldata.com, imot.bg, economic.bg, сп. Forbes, сп. Икономика, агенция Фокус, pariteni.bg и SeeNews.

Организационен партньор на събитието за поредна година е агенцията за връзки с обществеността AMI Communications България.

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg