КАТ иска глоба до 1000 лева за превишена скорост

1341
КАТ иска глоба до 1000 лева за превишена скорост

1000 лева да достигне глобата за грубо нарушение на ограничението на скоростта.

Това предлага заместник -директорът на Охранителна полиция комисар Алекси Стратиев, който е с ресор КАТ. Той подчерта, че пътните глоби у нас са едни от най-ниските в Европейския съюз.

"Поне за скорост предлагаме да се вдигнат двойно. В момента малките глоби за минималните превишения са някъде около 10 лева. Искаме да станат 20 лева. Това са смешни глоби. За най-големите превишения искаме да станат 450 лева над 50 километра, но за всеки 5 км. да се увеличават с още по 50 лв, така че реално примерно грубо превишение, глобата би могла да стигне спокойно 1000 лева", заяви Стратиев.


В края на миналата година бе лансирана и друга идея за промени в Закона за движение по пътищата - шофьорите, които карат с превишена скорост, освен глоба, да заплащат размера на една минимална работна заплата. Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов предложи парите от събраните глоби да отиват за поддръжка на пътищата у нас и за обучения на подрастващите в правилно поведение по пътищата.

Междувременно от Министерството на транспорта съобщиха, че от утре влиза в сила изискването теоретичният и практическият изпит за шофьори да бъдат заснемани.

Оборудвани са 50 зали (27 държавни и 23 частни) в цялата страна, които отговарят на изискванията и са били приети от експертите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Очаква се до края на следващата седмица още около 20 зали да получат разрешения.

Устройствата за практическия изпит ще бъдат носени и монтирани от изпитващия служител на агенцията. След приключването на изпита устройствата ще бъдат демонтирани. Това няма да натовари финансово инструкторите, защото те няма да купуват тези камери, се посочва в съобщението. Записите от практическите и теоретичните изпити ще бъдат съхранявани за последващ контрол една година, уточниха от министерството. Държавната такса за явяване на шофьорски изпит остава непроменена, което не предполага никакво повишаване и на таксата за шофьорските курсове.

Източник: БНР, БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg