КЕВР: Предложената цена на газа не може да бъде променена съществено

445
КЕВР: Предложената цена на газа не може да бъде променена съществено

© Pixabay

Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ ще се проведе от 9 август, но не по-късно от 12 август, като КЕВР ще се произнесе с решение на предложението на "Булгаргаз" за увеличаване на цената с 60%.

Това обяви председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг, цитиран от Darik News.

Към момента не може да се промени тази цена съществено, уточни той и поясни, че ще бъдат направени проверки на всички документи на заявлението на "Булгаргаз".


Нашите правомощия са в две насоки - да проверим дали заявлението в съответствие с дългосрочен договор, в случая единствено с Азербейджан, както и дали е спазено нормативната уредба и законодателство, обясни шефът на регулатора.

Изключително тежката ситуация с цените на природния газ активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират, че общественият доставчик "Булгаргаз", на принципа на минимални разходи за доставки на природния газ, ще осигури тези количества за регулирания пазар.

Регулираният пазар съдържа два сегмента - газоразпределителните дружества и топлофикациите, които имат лиценз на топлинна енергия, разясни още Иванов.

Днес ръководството на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, за да се потърсят последващи действия, за да се търсят решения за облекчаване на потребителите на природен газ.

Безпрецедентната газова криза в Европа в три графикиОчакваме еврозоната да влезе в рецесия тази есен при все още висока инфлация, каза Фидлър

Особено важно е да се въведе максимално бързо експлоатацията на интерконектора Комотини - Стара Загора, тъй като това ще доведе до намаляване на цената на природния газ - първото от доста месеци насам, прогнозира Иванов.

Той обяви, че няма информация за възобновяване на разговорите с "Газпром".

Председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски по-рано днес обяви, че вратата към "Газпром" не е окончателно затворена.

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията", посочи той пред Нова телевизия.

Топчийски съобщи, че предложението им за увеличаване на цената на газа с 60% за август вече е внесено в КЕВР. "Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", допълни той, цитиран от БНР.

По думите му, за по-ниска цена на договорения втечнен природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори.

Шефът на "Булгаргаз" коментира и цената на втечнения газ: "Неговата цена силно се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват", категоричен бе Топчийски.

Той подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета "Петков" е приета под условие.

"Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи - единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът, защото те се продават година по-рано и са препродадени", аргументира се Иван Топчийски.

Българският бизнес

Всичко по темата Газовата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg