КЕВР: Природният газ поевтинява с 40.49% от 1 април

431
КЕВР: Природният газ поевтинява с 40.49% от 1 април

© Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага цената на природния газ от 1 април да бъда 26.21 лв./MWh, предаде БГНЕС.

В сравнение с действащата цена за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 44.04 лв./MWh, намалението е със 17.83 лв./MWh, или с 40.49%.

На открито заседание КЕВР обсъди доклад във връзка с внесеното заявление на “Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена за месец април 2020 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.


При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчете заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между “Булгаргаз” ЕАД и ООО “Газпром экспорт” и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ.

Цената на тока без промяна от 1 април, въпреки по-евтиния газ Независимо от голямото поевтиняване на природния газ, цената на електроенергията ще остане непроменена от 1 април

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е в резултат на измененията в договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт” от 2 март 2020 г.

Считано от 5 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg