КЕВР: Цените на парното и тока за бита остават без промяна от 1 януари

949
КЕВР: Цените на парното и тока за бита остават без промяна от 1 януари

© Unsplash

Цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да се вдигат от Нова година, каза пред журналисти днес Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, цитиран от БТА. 
 
Основните причини са меката зима и рязкото поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса, добави Иванов след заседание на КЕВР.
 
Цената на природния газ за януари ще е значително по-ниска от поисканата от "Булгаргаз“ по-рано този месец от 204,53 лева за 1000 куб. метра без данъци и такси, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева.
 
По думите ѝ окончателното предложение на компанията ще е с поне 18 лева по-ниско, тоест цена от 186,53 лева за 1000 куб. метра. Дружеството е успяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището "Чирен", каза Златева.
 
За 2023 г. са гарантирани всички количества природен газ от шестима доставчици. Диверсифицирахме не само доставчиците, но и маршрутите на природен газ, за да сме сигурни, че няма да има прекъсване на доставките, съобщи още тя.
 
В момента няма ползване на природен газ от Чирен и хранилището е с 20 процента повече газ от други години, каза Иван Иванов. Той посочи, че утре изтича договорът на "Булгаргаз" с "Газпромекспорт" и се вижда, че България може да се справи и без доставки от Русия. По думите му газовите хранилища в Европа са пълни и ако още няколко дни се задържи топло време на континента, може да имаме газ за три месеца, дори при спиране на доставките на синьо гориво.
 
Предприети са мерки за финансово оздравяване на "Булгаргаз". Дружеството няма неразплатени суми към доставчици и към държавния бюджет. Ако се изключи "Топлофикация София", дължимите суми се събират в кратък срок, каза Деница Златева. Столичната топлофикация през декември почти изцяло е изплатила авансово ползваното количество природен газ, каза още тя. Количествата синьо гориво през последните месеци са по-малко от други години.
 
"Булгаргаз" е на печалба от малко над 9 млн. лева към края на ноември, каза Златева.
 
Цената на природния газ ще стане ясна на закрито заседание на КЕВР на първи януари от 15:00 часа и веднага ще бъде обявена, каза Иван Иванов.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg