КЕВР утвърди с близо 34% по-ниска цена на природния газ за октомври

703
КЕВР утвърди с близо 34% по-ниска цена на природния газ за октомври

© КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от регулатора.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

За септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лева за мегаватчас, което означава, че цената на природния газ за този месец е по-ниска с близо 34%.


Утвърдената днес цена е малко по-ниска от последната заявка на "Булгаргаз" – по-рано днес изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева каза пред БНТ, че предложената цена на природния газ за октомври е 233.49 лв./мВтч. Регулаторът не е приел разходи за 271 537 лв. за капацитет и пренос на количества, закупени на "Газов Хъб Балкан" ЕАД с доставка на Виртуална търговска точка България и ги е извадил от цената, посочва БТА.

За първи път КЕВР включи в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан на цени, залегнали в договора, което от днес се доставя по стартиралия интерконектор "България-Гърция" - "Ай Джи Би" (IGB), уточняват от регулатора.

Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването на цената на синьото гориво за октомври. Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договора за доставка на втечнен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, закупени на "Газов Хъб Балкан". Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за октомври, ще бъдат нагнетени в ПГХ "Чирен".

Значително по-ниската цена за октомври се дължи на много конкурентните ценови условия по дългосрочния договор за доставка на природен газ от Азербайджан, изтъкват от КЕВР. Цената на доставяните количества е формирана изцяло от котировките на петрола за период от 6 месеца назад и не зависи от динамиката на борсовите цени на европейските газови пазари. Освен това в ценовия микс на "Булгаргаз" ЕАД за месеца са включени доставки на природен газ след успешно проведените търгове на "Газов Хъб Балкан", на които са постигнати добри цени.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg