КЕВР утвърди с над 15% по-ниска цена на природния газ за юни

1122
КЕВР утвърди с над 15% по-ниска цена на природния газ за юни

© Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 65,82 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора.

На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 77,55 лева за мегаватчас, което означава, че утвърдената цена от 65,82 лв./MWh е с 15,20% по-ниска от цената за месец май, припомня БТА.


Според КЕВР основен фактор за това е устойчивата тенденция за намаление на борсовите индекси на международните газови пазари и по-ниското потребление.

По-рано от "Булгаргаз" съобщиха, че окончателната предложената цена за юни, на която дружеството ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, e 65,82 лева/MWh (без акциз и ДДС).

Преди това пък председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов каза пред журналисти, че има вече внесено заявление от "Булгаргаз", което в момента се проверява от работната група на КЕВР.

На 1 юни в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на газа

От КЕВР добавят, че регулаторът е утвърдил цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" актуални данни, формиращи цената на природния газ за юни. Те отчитат котировките на международните газови пазари и валутния курс до 31 май включително.

Регулаторът е установил, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България - Гърция" (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

Тези количества покриват 70,3% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

Доставките на газ от Гърция са скрепени с нов меморандум за 12 месецаСлужебният кабинет одобри меморандум с Гърция, който ще гарантира сигурността на доставките и съхранението на природен газ

След организиране на тръжна процедура "Булгаргаз" е сключил за юни един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона. Договорът е при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане, допълват от КЕВР.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за юни - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, изтъкват от регулатора.

"Намалението на цената на природния газ за юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95 ба, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание по темата, което се проведе на 29 май, припомня БТА.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg