Кирил Петков: Предлагаме 2 нови критерия за отпадане на зеления сертификат

6815
Кирил Петков: Предлагаме 2 нови критерия за отпадане на зеления сертификат

След консултации с експерти отделните области бяха оптимизирани по клъстърен принцип в пет по-големи региона. Възможността дава много добър шанс области с ниски нива на интензивни легла да прехвърлят при висока заетост интензивните случаи към съседни области. Така се намалява риска от затваряне на съседни области, заяви Кирил Петков на брифинг днес.

Засега вариантът на COVID-19 не води все още до високи нива на заетост на интензивните легла. Другата добра новина е, че, ако бяхме използвали старите критерии цяла България трябваше да бъде затворена, каза още Петков.

Има и не толкова добри новини, според Петков. Регион 1, който включва Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград, се очаква след 5 дни да влезе в етап номер 3, при който започват ограничителни мерки. Това важи и за регион номер 5, който включва област Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.


За всеки един регион ще даваме поне пет дни предизвестие преди мерките. На coronavirus.bg всеки българин ще може да проверява каква е ситуацията по региони и какви са очакванията, допълни Петков.Снимка: coronavirus.bg

Отваряме дискусията и имаме предложение, което ще се дискутира с експерти в следващите дни. Ще премахнем зеления сертификат при постигане на един от два критерия – първият е ваксинация от 60% с първите две дози. Другият критерий е, ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от COVID-19, с други думи, когато вече вълната е преминала, заяви премиерът.

Това не е крайно решение, а предложение, което ще бъде дискутирано в следващите няколко дни. Ако поредна вълна вдигне отново риска за здравната система, сертификатът ще бъде въведен отново, уточни Петков.

На база на опита ни от предишните три вълни на COVID-19 настоящата е още по-динамична, заяви от своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Тя още обхване повече хора, но пък по-бързо се случват нещата.

Областите, за който говорим най-много сега – Благоевград, София, Бургас и още три, четири области вече са достигнали пика. В два, три региона вече има не само задържане, но и лек спад в заетостта на интензивните легла с по няколко бройки.

Това означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране.

С други думи, може да очакваме, че до края на февруари ще влезем във фазата на нормализиране на ситуацията.

В момента ученическата възраст излезе като първа по заболяемост. Засега не се наблюдават много тежко протичащи заболявания при децата, но все пак сме в началото на вълната, каза още Кунчев.

По отношение на решението от 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс да бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза, министърът на здравеопазването Асена Сербезова, заяви, че във връзка с препоръките на Европейската комисия сертификатът у нас ще има същата валидност. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg