Киселото мляко от 9 стотинки, което се появи на пазара, е с растителна мазнина и това го пише на етикетите. Купувачите обаче често пренебрегват написаното заради цената, обясни зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите у нас Симеон Присадашки пред PRO.BG.

Обединението организира кръгла маса, за да каже „не" на дъмпинговите цени на продуктите, които не отговарят на цените и нормите. Наскоро при отварянето на нова хранителна верига в столичен мол стана ясно, че се продава въпросното евтино мляко.

Според Присадашки, ниските цени не помагат на никого - нито на производителя, нито на преработвателя на млечни продукти, нито на потребителя.

За да е качествено киселото мляко, то трябва да е направено със свежо мляко, може и сухо мляко до 3 процента, и свежа закваска.

По думите му консервантите в млякото се слагали заради "глобализацията на пазарите". Няма търговска верига, която ще поиска мляко със срок на годност 3-4 дни, обясни експертът.

Другите млечни продукти - кашкавал и сирене, трябва да са зреят поне 40 дни, но потребителят трудно би разбрал, добави Присадашки. Той обясни, че качественият продукт трябва да е нито много твърд, нито много мек и да не се разслоява.

Вчера стана ясно, че заради кризата българинът купуват кренвирши вместо сирене, тъй като са по-евтини. По-рано през седмицата пък се оказа, че ядем лошо сирене. Заради некачествените храни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че се обмисля връщане на българския държавен стандарт (БДС).

Източник: Utre.bg