Кмет с 52-годишен мандат в софийско село

2772
Кмет с 52-годишен мандат в софийско село

Кметът с 52 - годишен мандат има ръце на работник и душа на добър човек. Така описват селяните от Долни Окол своя кмет Данчо Димитров. Бай Данчо, както го наричат те, е най-дълго управлявалият у нас кмет и въпреки своите 77 години се кандидатира за нов мандат.

Кметът с най - дълъг мандат у нас сподели, че за него е гордост да получава доверието на съселяните си толкова години и им е благодарен, но каза, че не се страхува от избори - все пак е участвал в 13 за повече от половин век. Бай Данчо признава, че не всички гласуват за него, през годините обаче е получавал доверието на много от тях, през 78 - ма, 85-та, 92-а година над 70% от гласовете са за него. В по далечното минало вотът "ЗА" е бил и 90%. И всеки път е кандидат от една партия - БСП, никога не е мислил да я сменя. Дори и днес в кабинета на кмета в Долни Окол освен портрет на Левски, както е модерно за всеки държавник днес, има и далеч по-позабравен портрет - този на Георги Димитров.

Бай Данчо се е колебаел преди да се кандидатира отново, но за малко. "Имаше известно колебание, защото нищо лесно няма на този свят рано или късно ще трябва да приключим тази кариера, но както да ви кажа аз съм свикнал да работя - първо и второ има обекти, които не знам дали ще ги реализираме, но ще работим при всички случаи, ако не ги доведем до край ще са започнати да се работят и нека следващите поколение, които ще дойдат да продължат това, което е започнало да се прави", каза той.

Кметът, който днес е достоен за Книгата на рекордите по продължителност на кметуването си, влиза в общинската управа, когато е само на 25 г. След войниклъка работи в местното ТКЗС около година и веднага след това го поканили за съветник, после става председател на общински съвет и така през годините все ръководи. Никога не е искал да работи нещо друго. "Аз и като младеж, комсомолец обществената работа обичах", каза Бай Данчо и признава, че когато е на 22 години бяга от къщи, за да стане бригадир. "Просто ме влечеше обществената работа и имах идеи", посочва той.

Село Долни Окол е само на двайсетина километра от София. Първото, което виждате влизайки в него са два лъва, които охраняват сградата на кметството. Статуите са единствените по рода си в цялата страна. "Няма кметство с лъвове отпред никъде, в цялата страна", похвали се и бай Данчо. Към днешна дата тук живеят около 140 души, но в по - добри времена са били около 1000. Постоянните жители на селото са над 70 годишни, повечето от тях жени. Тук в делничен ден рядко можеш да се разминеш с някого по улицата, в почивни дни обаче е съвсем друго. Селото нараства откъм жители двойно, че и тройно.

"Много е добър, потупва те по рамото - как си?, Що си?...Аз не съм имала с него лошо и аз знам е добър е....добър е, добър, щом досега е кмет", казва 79 - годишната Боряна. Баба Василка пък, която е на 75 години пък признава, че ходила при него по работа. "Ходила съм - услугва на всеки, не само на мене.....Добър в, защото направи ни асфалт, вода ни доведе - добър е", каза тя. Баба Лоза е на 80 години и всичките години живее в селото, съвсем за малко в работила в София, но и тя хвали кмета. "Сега до гробищата има асфалт, и до кръчма, и до всяка къща", нарежда жената. Докато работила в София, хората от другите села са казвали, че в Окол няма нищо, тя пък отвръщала, че за разлика от тях имат и улица и телефон. "Лампите са ни като пред ЦУМ в София. Нашият кмет до всеки ден проверява коя баба си няма дърва и коя е нещо болна и вика телефона, който трябва, пътя гробищата е разринал по задушница сам снега през зимата - ръцете са му като мойте - грапави, не търси никой сам....", хвали го бабата. Това, което най - много и допада е, че бай Данчо не се големее "като го срещнеш и ядове да има и да е весел и да не е отговаря с "веднага" на всяка грижа".

От няколко месеца бай Данчо е изпълняващ длъжността кмет на съседното село Горни Окол. Кметът там е починал и се налага той да го замести, а на мястото му в Долни Окол застава техническият изпълнител Стания Йорданова. На изборите след две седмици тя е кандидат за кметски наместник в Долни, а бай Данчо в Горни Окол. Стания го познава от дете и като настоящ кмет достолепно обяснява, че "по всички показатели е добър кмет - добър човек, услужлив, помага на всички". Изброява проектите, които е реализирал - водопровода, асфалта, ергономична лампа - Долни Окол и Бели Искър са единствените села наоколо с такава лампа.

Строителството на водопровода е било дълго и мъчително. Правен е 12 години, но сега във всяка къща има вода, похвали се и бай Данчо. Показа ни чешмата, построена по негово време, улиците, които вече са асфалтирани. Признава обаче, че е трудно да си кмет на село от края на 70-те години, когато станало ясно, че в такива малки населени места няма да има училища и хората започнали да се изселват в града. "Когато постъпих на работа в Горни Окол имаше здравна служба, 9 души работници, сега тя е празна и се руши. Училищата тогава в двете села бяха пълни с ученици", казва кметът. Много отраслови икономики са в отпадък, посочва бай Данчо, като истински обигран политик.

Макар да е кмет от 52 години признава, че има много неща, които не е успял да направи, но не спира да си поставя цели. Казва убедено, че "трябва ежедневно, упорито да се работи за постигането на целите, които се поставят". И ако до тук изразите му звучат като клише от близкото минало, то следващите думи убеждават, че той вярва в тях. "Аз по - принцип обичам да си поставям по - високи цели, по - високо летвата и да се стремя действително да мога да я прескоча тази летва. Иначе да си поставиш дребни работи най - лесно, всеки би го направил и така", каза бай Данчо. Той се определя като "упорит по характер за онова, което трябва да се постигне и работи".

Сред обектите, които иска поне да започне, та ако не го изберат пак, то следващият кмет да довърши е пътят за планината, с който да се свържат село Плана, София, Бистрица и Железница до Долни Окол. Той до някъде е готов, сега търси 50 000 лв., за да се направи работен проект. Но кметът е убеден, че "пари ще изкарам за строителството на този обект, някъде 5-6 млн. лв, ще кандидатстваме по програмите на ЕС". В това отношение обаче общината Самоков не им помага. Планира още и изграждане на канализация за двете села - с конектор и пречиствателна станция при Долни Окол. 70% е канализацията на селото, но всичко в момента отива е реката, казва кметът. "Ние сме и най - потенциалният замърсител на питейната вода за София, затова, защото нашите отпадъчни води, са близко до язовира", казва той загрижено.

Има и много неща, с които се гордее. Преди 1972 година, например, двете села са били пример като най - изостаналите в община Самоков. Същата година стават първи по благоустрояване. "Сега никой не го интересува докъде сме стигнали, дали се работи, дали не се работи - това според мене не е редно", споделя Данчо Димитров. За да изпълни целите си той обикалял много по министерствата, за да намира пари за проектите на двете села, за водопровода, за пречиствателна станция.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg