Кметовете получават указания за повишаване на контрола върху строителството

518
Кметовете получават указания за повишаване на контрола върху строителството

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) подготвя указания до кметовете на общините за засилване на контрола в процеса на строителството. Това е заявил началникът на ДНСК инж. Иван Симидчиев на семинар с представители на регионалните дирекции за национален строителен контрол във Враца, цитиран от Дирекция "Европейска координация и връзки с обществеността" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Той посочил, че ще бъде обърнато специално внимание на строежите в състояние - изкоп, за да бъдат предотвратени евентуални инциденти.

По време на срещата са обсъдени последните промени в Закона за устройство на територията, както и правомощията на регионалните дирекции за национален строителен контрол във връзка с издаването на заповеди за премахване на строежи.

Нарушенията, допуснати за сгради - паметници на културата и за сгради, попадащи в такава зона, ще могат да бъдат премахвани след съгласуване с Националния институт за паметниците на културата.

По време на семинара е обсъдена и възможността да бъде вменено в правомощията на главните архитекти на общините издаването на заповеди за спиране на строителството, премахване на нарушения и заповеди за ползване за строежи V-та и Vт-та категория (жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ до 1000 кв. м, огради, градински и паркови елементи и др.).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg