КНСБ: 2% за здравните осигуровки - от бюджетния излишък

361
КНСБ: 2% за здравните осигуровки - от бюджетния излишък

Предлаганият ръст на здравните осигуровки от 6% на 8% не може да бъде изваден от джоба на хората и не за сметка на преструктуриране на други фондове. Той може да бъде осигурен от бюджетния излишък. Това каза председателят на КНСБ д-р Желязко Христов след срещата си с министъра на здравеопазването д-р Евгени Желев. Те разговаряха повече от час в Министерство на здравеопазването.

От бюджетния излишък също може да бъде осигурен ръст на БВП в областта на здравеопазването, не по-малък от 5%. Общо системата на здравеопазването се нуждае от 500 млн. лв. Бюджетният излишък е 1.2 млрд. лв., посочи д-р Христов.

От своя страна, министър Желев изрази задоволство от срещата и подчерта, че по основните въпроси Министерство на здравеопазването няма съществени различия с КНСБ. За една година чудеса няма, но могат да стартират приватизацията на болниците ( за което има политически консенсус) и демонополизацията на здравната каса (след постигане на политически консенсус) заяви министърът. Това трябва да върви успоредно с приемането на здравна стратегия, обясни той.

Добрата новина е, че около 20 май ще бъде подписан колективният трудов договор, който предвижда по-високи стартови заплати специално на средния медицински персонал. Пред журналисти д-р Христов информира отново за исканията на КНСБ, свързани със здравната реформа. Да се възстанови обществения характер на НЗОК, като в нейното управление участват синдикати, браншовици и пациенти. Да бъде гарантиран оптимален пакет от здравни услуги от 100% остойностяване на клиничните пътеки. От 1.01.2009 г. да стартират частните осигурителни фондове, които да се конкурират с касата. Средствата от приватизацията на държавни и общински болнични заведения да отиват в специални целеви фондове.

Ние сме доволни, че кабинетът разреши МБАЛ и УМБАЛ и някои от диспансерите да останат собственост на държавата, каза д-р Христов. Той подчерта, че КНСБ подкрепя идеята за приватизацията на обособени части в болничните заведения и в тези в доболнична помощ (ДКС).

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg