КНСБ: 2.3 млн. българи се борят за физическо оцеляване

642
КНСБ: 2.3 млн. българи се борят за физическо оцеляване

Издръжката на живот е нараснала за 1 година с 15.6%. Това е най-голямото увеличение през последните 8 години и е индикатор за рекордно поскъпване на живота, заяви Виолета Иванова, експерт изследовател в Института по социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 стоки и услуги - жизнено важни за физическото оцеляване, е 176.64 лв. на едно лице. Това показва ръст под 3.5% за тримесечието и 15.4% в годишен план. Под границата на бедност все още остават 34% от домакинствата в страната, което означава около 2.3 млн. души. Общ доход до 95 лв. на човек са 57.6% от домакинствата, посочи Иванова.

Средно едно лице от домакинство има общо 244.37 лв. Това представлява 54.5% от необходимите средства за издръжка на живот, които в края на март са достигнали стойността 448.40 лв. на човек от четиричленно домакинство. В същото време 12.2% от домакинствата имат общ доход на 1 лице около и над издръжката на живот.

За 1 година скокът на цените на хранителните стоки в България е шокиращ и най-голям, в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз – 21.8%. Това е рекорд за последните 8 години. Следва Латвия с 21.3% при средно поскъпване на храните в ЕС 6.8%, сочи изследване на Евростат. Драстично се е вдигнала цената на дизела - с 33%, цените в заведенията за обществено хранене - с 27.8%, на фризьорските и бръснарски услуги – с 29.9%.

От хранителните стоки за първото тримесечие най-много е поскъпнал оризът - с 18.7%. Следва олиото – през предходното тримесечие то отбеляза ръст от 44% - сега има нов скок от 17.3%. От зеленчуците и плодовете бананите имат най-драстично повишение – 35.4%, лимоните – 24.3%, следва сладоледът за вкъщи – цената му е скочила със 17.1%. Прави впечатление, че месото и малотрайните колбаси поскъпват плавно, докато деликатесните салами – с 8.3%. Любимите варива на българина – леща и фасул - са поскъпнали съответно с 18.8% и с 9.2%. Маслините са скочили с 9.4%.

При нехранителните стоки и услуги жилищните наеми за 1 година са нараснали с 9.2%, междуселищният автобусен транспорт – с 9.5%. Задълбочава се огромната диференциация между средните заплати в различните икономически дейности. Например, в производството на кокс и рафинирани нефтопродукти тя е 1359 лв., а в производството на обработени кожи и изделия от тях – едва 235 лв. или 5.7 пъти по-малко, изтъкна Иванова.

За 1 година средната работна заплата е скочила с 10.4%. Като цяло това е твърде малко, за да усети българинът осезаемо почакване на жизнения си стандарт, защото нарастването на разходите неутрализира ефекта от нарастването на доходите.

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg