КНСБ: 40% от българите са енергийно бедни

470
КНСБ: 40% от българите са енергийно бедни

© Pixabay

40%, или 2,8 млн., от българите са енергийно бедни. Това би бил резултата, ако бъде приложена в цялост методиката за оценка на енергийната бедност. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусията "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщи БТА.

Според изчисленията на синдиката ресурсът, заделен за подпомагане в тази посока, е изключително недостатъчен, въпреки че беше увеличаван на три пъти. Освен това, посочва Пламен Димитров, той е насочен към около 300 000 най-бедни българи, като 90 на сто от тези помощи за отопление отиват за дърва.

Президентът на КНСБ посочва още, че системата за социална подкрепа на държавата е неадекватна, тъй като подпомагането не обхваща въглищата, а 1,5 млн. българи се топлят именно на твърдо гориво.


Евростат: Все повече българи трудно свързват двата края Ново проучване на статистическата служба обхваща второто тримесечие на тази година

България води класацията за енергийна бедност в ЕС

В началото на ноември от статичстическата компания Statista обобщиха данни на Евростат за енергийната бедност в Европейския съюз (ЕС). Според тях на първо място в тази непрестижна класация е България. И въпреки че оценката на европейското статистическо бюро е значително по-благосклонна към страните, тя сочи, че почти всеки четвърти българин е бил енергийно беден миналата година (23%).

По този показател България е в една група с Литва (22,5%), а Кипър (19,4%) и Гърция (17,5%) са най-големите претенденти за първото място. Съседна Румъния регистрира два пъти „по-нисък“ резултат - 10,1%. Ситуацията в Сърбия е сходна - 9,5 на сто.

Ако все пак трябва да посочим държави, които са в по-неблагоприятна ситуация от нас, то трябва да погледнем към Западните Балкани. В Македония, например, този дял е с 0,8% по-висок.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg