КНСБ: Една трета от българите живеят в бедност

818
КНСБ: Една трета от българите живеят в бедност

Не може де прехвърляме тежестта на кризата върху социално слабите. Това каза президентът Георги Първанов в поздравлението си към участниците в Националната конференция "КНСБ след 20 години - с поглед към бъдещето".

Поправката в осигурителния кодекс за отпадането на точковата система от началото на 2011 година е неправилна, несправедлива, ощетява хората и е в противоречие с пенсионната система, приета през 2000 година, каза Първанов. Не мога да приема, че хората, които са работили дълго, няма да могат да се пенсионират или трябва да плащат хиляди левове, което е непосилно за много от тях.

За съжаление, продължавам да имам усещане, че не изградихме утвърдени механизми за търсене на изход от социални конфликти, допълни Първанов. Всичко става спонтанно и понякога е плод на добра воля, каза той. Моите мотиви за вето по някои законопроекти са свързани и със съвпадане на позицията им с тази на КНСБ. Разбира се, имало е разминавания в нашите позиции, подчерта президентът.

По думите му никой вече не може да мобилизира толкова хора за масови действия, както го направили от КНСБ през есенната и това според него е дало своя резултат.

КНСБ ще иска актуализиране на минималната работна заплата всяка година. Заедно със съживяване на икономиката през 2011 г. трябва да се договори увеличаване на заплатите, каза президентът на КНСБ на националната конференция по повод 20-та годишнина на организацията. Като анализира последиците от кризата, синдикатът отчита, че "асиметричното разпределение" на удара между бедни и богати е довело до задълбочаване на бедността.

В най-ниските степени на скалата "богат-беден" се намират 33 процента от хората у нас, а еднозначно "на дъното" се определят 10 процента от хората в България, посочи Димитров и заяви, че КНСБ работи в защита на трудовите хора. Според него синдикатът има своите успехи и при леви, и при десни управления, а това показвало, че в синдиката не е заложена политическа идентификация, а интересите на членовете на конфедерацията, на трудовите хора.

Не съжаляваме, че подкрепихме икономическите реформи - в името на изграждането на съвременна пазарна икономика. В процеса на трансформация изгубихме много наши членове. Очевидно има нещо сбъркано в модела на преход и ценностната система на правителства и политическите партии, коментира Димитров. По думите му общественият песимизъм застрашава и все повече ограничава възможностите за влияние от страна на гражданите чрез легитимни структури. КНСБ ще поиска в Наказателния кодекс да се търси наказателна отговорност за тези, които пречат на социалното сдружаване.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg